Zonder liefde geen lekkere oliebol

Bij Van Dam’s Bakery bakken ze ze vandaag nog eventjes goudgeel.© Foto Ronald Goedheer

Frenk Klein Arfman
Kennemerland

Niks gist, eieren of melk. Hét ingredient voor lekkere oliebollen is liefde. Dat vinden althans de oliebollenbakkers zelf. ,,Als je het niet leuk vindt om te doen, krijg je nooit een lekkere oliebol.’’

Duizenden oliebollen verkopen ze vandaag. Een gemiddeld gezin gaat met een twintigtal oliebollen naar huis. Mogelijk zullen de verkopers oudejaarsavond op de bank nog altijd die ene beweging maken die ze de hele dag maakten: prikken in de oliebol om deze vervolgens in één vloeiende beweging in een papieren zak te deponeren.

Of ze zelf nog een oliebol kan zien op oudejaarsavond? ,,Ja, ja, ja!””, antwoordt Daisy van Dam zelfs enthousiast. ,,En ik eet ze hier ook.’’ Ze is een van de vijf ’bemanningsleden’ van de oliebollenkar van Van Dam’s Bakery die tegenover winkelcentrum Geesterduin in Castricum staat geparkeerd. Op 1 november verdween de eerste bol hier in de olie, vanavond sluiten ze de deur en zit het er voor dit jaar weer op. In het dagelijks leven is Daisy voedingsdeskundige, maar aan het eind van het jaar helpt ze, samen met haar tweelingzus, haar ouders tijdens de oliebollenverkoop. Dat er geen Nationale Oliebollentest meer is, laat haar koud. ,,We zijn meerdere jaren als eerste geëindigd, terwijl een van onze andere vestigingen met exact dezelfde oliebol dan ergens onderaan eindigde.’’ Liefde en aandacht maakt de oliebol, stelt ze. Lachend: ,,En natuurlijk ons geheime recept.’’ Een oudere dame komt net oliebollen kopen en wijst begerig naar een partij die vers uit de olie komt. Of ze zelf oliebollen gaat bakken? ,,Nee’’, is de vrouw resoluut. ,,Die tijd hebben we wel gehad.’’

Ook in Beverwijk wordt de oliebollenkraam van La Pasticceria - uiteraard - niet bezocht door thuisbakkers. Een meisje (’Liever geen naam’) is er speciaal voor uit IJmuiden gekomen. ,,Hier hadden we vorige week gehaald, erg lekker. In IJmuiden heb ik geen lekkere oliebol gevonden.’’ Thuis bakken is voor haar geen optie. ,,Nee, dan ruikt mijn hele huis ernaar.’’

Een oliebollenkraam zou juist pas een probleem hebben als deze niet naar oliebollen ruikt. Vorig jaar werden de oliebollen van La Pasticceria nog door de Nederlandse Bakkersvereniging verkozen tot de beste van het land. Ook Bianca en Willem van Rijssen weten wel hoe dat komt: ,,Liefde. Je moet dit leuk vinden, anders krijg je nooit een lekkere oliebol.’’ Deze maandag wordt het hier een gekkenhuis, weten ze nu al. Bianca toont een foto van een jaar geleden waarop voor hun kar een rij staat die niet op één foto te vangen is. Collega Marina kan daarvan genieten: ,,Een hele dag knallen, en dan voldaan naar huis. Mét oliebollen, ja.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.