’Goed idee, vuurwerkvrije zones in de Zaanstreek’

Drukte bij de vuurwerkfabriek in Wormer.© Erik Rietman Fotografie

Fleur Grandiek
Zaanstreek

,,Ik zou eigenlijk niet weten of wij in een vuurwerkvrije zone wonen’’, zegt een moeder die mee is vuurwerk kopen met haar kinderen bij het Zaanse Pannenkoekenhuis. ,,Ik denk dat je die jongens daar er niet erg blij mee maakt!”, zegt ze, terwijl ze richting wat jonge kopers wijst. Maar ze vindt het wel een mooi initiatief, die vuurwerkvrije zones, want zelf is ze niet zo van ‘dat knallen’.

Verzoek

De vuurwerkvrije zones zijn een nieuwigheidje dit jaar in de Zaanstreek. Organisaties of bewonerscommissies konden zich aanmelden voor dit experiment en ondertussen is bekend dat er sprake is van vijf vuurwerkvrije zones in Zaanstad. Op die plekken zijn de afgelopen dagen borden neergezet die mogelijk tot gevolg hebben dat er daar geen vuurwerk wordt afgestoken. Mogelijk, omdat er in de gebieden geen sprake is van een vuurwerkverbod, maar van een vriendelijk verzoek om in de zones niets af te steken.

Dieren

Mark van der Vlerk, werknemer bij Staphorsius te Zaandijk, vindt het idee van de vuurwerkvrije zones goed. „Vooral voor plekken waar dieren last hebben van het geknal”, zegt hij. Zo is er bijvoorbeeld eentje bij de Wildopvang in Krommenie.

In de verkoopcijfers is er niet veel van terug te zien volgens Van der Vlerk. „Natuurlijk verandert er de laatste jaren wel veel. We verkopen nu bijvoorbeeld veel meer siervuurwerk en veel minder knalvuurwerk dan vroeger.” „We weten dat er in de komende jaren nog heel veel gaat veranderen in de vuurwerkwetgeving, maar dat zien we dan wel”, zegt hij opgewekt.

Vandaag sluit Staphorsius om zes uur, tevens het moment dat er mag worden begonnen met vuurwerk afsteken. De avond wordt afgetrapt door eerst wat potten voor de winkel de lucht in te schieten. Dan snel naar huis, waar het feestje echt kan beginnen. Met een veiligheidsbril op natuurlijk, die aan iedereen verplicht worden meegegeven, samen met een aansteeklont.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.