Op elke straathoek ligt 30 miljoen

Het succesvolle verkooptrio staat ook maandag paraat in Spanbroek.© Foto Marcel Rob

Van onze verslaggevers
Spanbroek

Ze mag mee naar de Bahama’s of krijgt een Porsche. ,,Als ik de hoofdprijs win’’, krijgt Monique van Teunenbroek vaak te horen.

In haar Read Shop in Spanbroek staan de gelukszoekers in de rij voor een oudejaarslot met een hoofdprijs van dertig miljoen euro. Ook hier loopt de loterijkoorts hoog op. ,,Je zou maandag eens terug moeten komen, dan is het een gekkenhuis. Zelfs na sluitingstijd bellen ze nog aan voor een lot’’, zegt Monique. Acht, zeven en negen zijn favoriete eindcijfers. Ook vragen ze wel eens de leeftijd van verkoopster Lotte, twintig dus. Verder biedt het geboortejaar van (klein)kinderen soms uitkomst. ,,Die verkoopgekte brengt veel gezelligheid en lol’’, zegt Monique. ,,Iedereen heeft wel een droombesteding of ultieme wens. Die gooien ze hier over de toonbank.’’ In 2012 viel hier nog een prijs van vijftig mille. ,,Dus het kan zomaar gebeuren’’, weten de dames achter de toonbank.

Ook in Hoorn is veel aanloop. ,,We liggen als het om de verkoop van oudejaarsloten gaat, voor op de omzet van vorig jaar”, zegt Björn Grooteman van de Primerawinkel aan de Veemarkt. Aan kandidaat-miljonairs geen gebrek, blijkt in zijn winkel. ,,De verkoop gaat de hele dag door, en dan moeten we de spits van maandag nog krijgen.”

In het verleden viel hier al eens een hoofdprijs van 1 miljoen euro op een lot. Grooteman: ,,Dat smaakt elk jaar weer naar meer.” Hetzelfde geldt bij het sigarenmagazijn van Egbert Broers op de hoek van de Ramen, waar Sandra Deen en Corine Schaaf zich met de lotenverkoop bezig houden. Ze helpen eerst de Hoornse Maureen de Wit aan twee loten.

,,Elke jaar doe ik dit weer”, lacht Maureen. .En ieder jaar is het weer een teleurstelling. Ik weet ook niet waarom, maar dit hoort er gewoon bij. Je probeert het toch. Het is de hoop op een klapper, waarvoor je een lot koopt.”

Ook Sandra zet zich alvast schrap voor vandaag, als de oudejaarsloterij-gekte z’n echte spitsuur bereikt. ,,Dan staan ze hier tot buiten de zaak in de rij”, weet ze. ,,Daarom doen we de zaak niet om elf uur, maar al om negen uur open.”

Mini

Haar vaste klant Jessica kijkt met een begerig oog naar de Mini die prominent op de stoep staat. Jessica gaat naar huis met twee halve loten en de vaste overtuiging dat eens het winnende staatslot in haar bezit zal zijn. Haar motivatie: ,,De droom, dat je wint. En dan maar mijmeren over wat je er mee kan doen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen