Partij voor de Dieren verklaart Veldpark vuurwerkvrij

1 / 2
Willemien Schenkeveld
Zaandam

De Partij voor de Dieren Zaanstad heeft zondagochtend namens de dieren in het Burgemeester In ’t Veldpark in Zaandam borden ’vuurwerkvrije buurt’ geplaatst. De partij heeft er naar eigen zeggen ook al voor gezorgd dat het dit jaar stil blijft bij de Wildopvang Krommenie en manege De Blijde Ruiters.

De partij had het park bij de gemeente aangemeld aan ’vrijwillig vuurwerkvrije zone’, maar de aanvraag werd afgewezen omdat het geen bewonersinitiatief betrof. Daar is de partij het niet mee eens. ’De PvdD vindt dat dieren ook bewoners zijn’, schrijft de partij. ’Dieren beschikken immers niet over de politieke structuren die door mensen zijn bedacht, terwijl ze hier wel volledig aan zijn overgeleverd. (...) Elk jaar rond de jaarwisseling hebben de Zaanse Wildopvang en de Dierenambulance hun handen vol met het opvangen en vervoeren van gestreste, gewonde en dode dieren.’

Zaanstad heeft dit jaar voor het eerst vrijwillig vuurwerkvrije zones. ’De Partij voor de Dieren heeft onder meer de Wildopvang Krommenie en manege De Blijde Ruiters op de hoogte gesteld van deze mogelijkheid. Daar wist men nog van niets. De organisaties hebben onmiddellijk borden aangevraagd’, schrijft de partij.

In 2019 kunnen gemeenten zelf bepalen of en waar ze een vuurwerkverbod gaan instellen. De Partij voor de Dieren dringt erop aan dat Zaanstad hier op tijd beleid op maakt. Liefst ziet de partij helemaal geen consumentenvuurwerk meer.

In 2017, toen de Partij voor de Dieren nog niet in de gemeenteraad was vertegenwoordigd, nam hij het ook al op voor de dieren in het Veldpark. Toen vroeg de raadsfractie Rosa namens de PvdD om op bevrijdingsdag geen vuurwerkshow in het park te houden, om de broedende reigers niet te verstoren. Dat bleek toen volgens de regels wel toegestaan, omdat er 125 meter afstand tot de nesten werd gehouden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.