Thema eenzaamheid: Veel jongeren zijn eenzaam

© Archieffoto

Van onze verslaggeefsters
Hoorn

De bestrijding van eenzaamheid. Precies een week voor kerst stemde de gemeenteraad van Hoorn unaniem in met het plan om daar de komende jaren flink werk van te maken. Daarbij zal extra aandacht uitgaan naar jongeren. Dat het probleem ook in die doelgroep groot is, bevestigt een onderzoek van de GGD naar eenzaamheid onder jongvolwassenen (16-25 jaar) in Noord-Holland Noord.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de productie rond het thema eenzaamheid dat de burgemeester van Hoorn, Jan Nieuwenburg, gekozen heeft in zijn rol als gasthoofdredacteur.

Samen met de inwoners en onder meer onderwijsinstellingen, verenigingen, kunst-, cultuur- en religieuze organisaties hoopt de gemeente Hoorn het groeiende maatschappelijke probleem een halt toe te roepen. ,,We willen met meer mensen in contact komen die eenzaam zijn en beter in beeld krijgen welke behoeften zij hebben”, vertelt wethouder Kholoud al Mobayed. ,,Samen met partners kunnen we dan het aanbod van hulp en activiteiten daarop afstemmen.”

Om een beeld te krijgen van de situatie onder jongvolwassenen (16-25 jaar) kan Hoorn de GGD-cijfers over dit onderwerp raadplegen. Dat leert dat in Noord-Holland Noord ruim vier op de tien jongvolwassenen gevoelens van eenzaamheid kent. Bij leerlingen op het praktijkonderwijs, vmbo’ers en mbo’ers komt het vaker voor dan bij die op de havo en het vwo. Ernstige eenzaamheid treft een op de vijftien jongvolwassenen.

De GGD maakt onderscheid tussen sociale eenzaamheid (gebrek aan contacten) en emotionele eenzaamheid (intieme, hechte relaties met anderen). Beide vormen van eenzaamheid komen vaker voor bij lager opgeleiden. Ruim een op de acht jongvolwassenen is ernstig sociaal eenzaam, op emotioneel vlak is dat een op de zeven. Vrouwen zijn twee keer zo vaak als mannen ernstig emotioneel eenzaam.

Bijna alle psychisch ongezonde jongeren zijn eenzaam. Eenzaamheid komt ook veelvuldig voor onder jongeren die onvoldoende weerbaar zijn en vaak onder jongeren met geldgebrek.

Stress

De GGD bracht ook de gevolgen van eenzaamheid in kaart. Twee op de vijf eenzame jongvolwassenen ervaren stress en een op de vijf lijdt aan een depressie. Niet-eenzame jongeren maken beduidend minder melding van stress en depressie. Zij zijn ook veel tevredener over zichzelf en over hun leven. Eenzame jongeren doen het daarnaast minder goed op school.

Het blijkt dat het hebben van vrienden en vertrouwelingen niet per definitie bescherming biedt tegen eenzaamheid. De GGD weet niet precies waarom jongvolwassenen eenzaam worden en blijven. In het algemeen kan gezegd worden dat persoonlijke eigenschappen, gezondheidsproblemen en geldgebrek een belangrijke rol spelen. Net als een echtscheiding, een verhuizing en de overstap naar een nieuwe opleiding. De GGD zegt dat er, met de bestrijding van eenzaamheid, een enorme winst geboekt kan worden. „Meer onderzoek is nodig naar effectieve interventies.”

Lees meer over het thema eenzaamheid:

Burgemeester Jan Nieuwenburg dagje ’baas’ van de krant

’Onze tip: ga er gewoon heen, ervaar het eens’

Jonge mama’s zijn niet alleen

’Eenzaamheid kan iedereen overkomen’

Uit het dal door ander te helpen

Column van gasthoofdredacteur Jan Nieuwenburg

Op bezoek bij 75-plussers in dorp

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen