Veelpleegster uit Huizen mag direct haar cel uit

Anke Sprakel
Huizen

Vol ongeloof luistert de 69-jarige Joke W. uit Huizen naar de voorzitter van de rechtbank Lelystad die haar vertelt dat haar voorarrest er op zit en dat zij naar huis mag.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van haar strafzaak, waarin W. zich moest verantwoorden voor twee diefstallen, had het er alle schijn van dat de officier van justitie de rechtbank zou voorstellen om W. een speciale ’veelplegersstraf’ van twee jaar op te leggen. De recidiviste uit Huizen zou voldoen aan de criteria. De laatste vijf jaar had zij meer dan tien veroordelingen op haar naam staan, waarvan de laatste veroordeling nog geen jaar geleden.

W. stond vrijdag terecht voor de diefstal van een blikje bier uit een snackbar in Huizen op 13 oktober en voor het stelen, twee dagen later, van een mobiele telefoon uit een woning aan de Grift.

Criteria

Terwijl de officier van justitie bezig was uiteen te zetten waarom zij vond dat de buurt tegen de grillen van W. beschermd moest worden door haar in een instelling voor stelselmatige daders te plaatsen, merkte de oudste rechter plots op dat W. de laatste vijf jaar slechts tien keer is veroordeeld, waardoor zij niet voldoet aan de criteria voor het opleggen van de speciale maatregel.

Na een korte schorsing moest de officier van justitie de rechter gelijk geven. De maatregel was daarmee van de baan. Voor de twee diefstallen kon de officier niet meer dan 73 dagen celstraf eisen, gelijk aan het aantal dagen dat W. in voorarrest zat.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen