Initiatiefnemer van crowdfunding ’houdt geld zelf’

Gerard van Engelen
Koedijk

De initiatiefneemster van een crowdfundingactie heeft de opbrengst in eigen zak gestoken. Dat zegt Miertje Balke van de Facebookgroep ’Gratis af te halen in Alkmaar’. Ze weet wie de oplichtster is. Inmiddels wordt gewerkt aan en aangifte namens alle gedupeerde schenkers, vaak zelf regiogenoten met een klein inkomen.

Miertje is al bijna vijf jaar bezig met weldoenerswerk: ze is de oprichter van een Facebookgroep waarvan de leden gratis artikelen aanbieden die ze niet meer nodig hebben.

Verder maakt en verspreidt ze, dankzij sponsors en donateurs, pakketten voor mensen in de regio die het niet zo breed hebben. Die brengt ze rond. Maar toen haar brommertje het begaf, moest ze improviseren.

De crowdfundingactie was bedoeld om Miertje aan een nieuwe bromfiets te helpen. ,,De vrouw die hem opzette is lid van de groep en een van de mensen die ik de eerste twee jaar heb geholpen met pakketten. Daarna ging het weer beter met haar. Toen ze aanbood om de actie te beginnen dacht ik dus dat dat haar tegenprestatie was.’’

Miertje volgde de crowdfunding op de voet en toen er bijna duizend euro binnen was ging ze langs bij de initiatiefneemster.

Miertje Balke: nog geen bromfiets.© Archief

,,Er werd niet open gedaan en ook via whatsapp of Facebook bleef antwoord uit. Uiteindelijk kwam ik haar op straat tegen en voeg hoe het nu verder ging met de actie. Ze zei toen: ’O, dat geld is opgegaan’. Toen ik doorvroeg zei ze dat ze het aan persoonlijke dingen had uitgegeven.’’

En dat gaat Miertje aan het hart. ,,De mensen die gedoneerd hebben zitten zelf vaak krap bij kas.’’

Een poging om aangifte te doen van oplichting bij de politie liep op niets uit. ,,Het enige waar ik aangifte van kan doen is dat mij naam misbruikt is om geld te werven. De donateurs kunnen wel aangifte doen. Er loopt trouwens al een politieonderzoek maar haar.’’

En die aangifte komt er aan. Een van de donateurs heeft in Miertjes Facebookgroep een oproep geplaatst om zoveel mogelijk mensen te verzamelen voor een aangifte. Op 2 januari gaat ze ermee naar de politie.

Op het telefoonnummer van de vermeende oplichtster wordt opgenomen door een man, die weigert om op vragen in te gaan. De politie kon donderdag niet bevestigen of er al een onderzoek loopt naar de vrouw.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.