Gelovigen mogen terug in hun eigen Goede Raadkerk

Entree van de Goede Raadkerk© archieffoto bart vuijk

Bart Vuijk
Beverwijk

De geloofsgemeenschap van de Goede Raadkerk kan over enige tijd weer terug naar het geliefde kerkgebouw aan de Arendsweg. Dat belooft de eigenaar van de kerk, projectontwikkelaar Kees Nelis.

Journalist Jan Butter heeft Nelis geïnterviewd voor zijn boek ‘Lang leve de klompenkerk’, over de 103-jarige geschiedenis van het monumentale gebouw. De projectontwikkelaar is al vanaf de dag van de aankoop in gesprek met de vertegenwoordigers van de geloofsgemeenschap. Die is per 1 maart 2015 via een gerechtelijk bevel uit het gebouw gezet. Sindsdien gaat de parochie ter kerke in het naburige kloostertje Sancta Maria.

Een kanttekening meldt Nelis wel: ,,Ik wil geen voorziening voor drie à vijf jaar. Het moet voor de langere termijn zijn.” De kerkzaal kan voor een groot deel weer in gebruik worden genomen, maar de kerkfunctie wordt dan wel gecombineerd met veel andere gemeenschapsfuncties. Er is ook ruimte voor een bedrijf of een andere voorziening. Genoemd worden in het boek: een bibliotheek, huisartsenpost, kinderdagverblijf, uitvaartcentrum of expositieruimte. Nelis in het boek: ,,Ik ben al een tijdje met een paar partijen in gesprek. Ook ik hoor het liever vandaag dan morgen. Maar ik begrijp dat zij het ook voor zichzelf rond moeten zien te krijgen.” Voor zo’n kantoor of maatschappelijke functie bouwt Nelis een ’doos’ in de kerk, een gebouw in het gebouw, los van de constructie. Het daglicht kan worden binnengehaald via een opening in het dak.

Appartementen komen er wel in de pastorie en de bijgebouwen, maar niet in de kerk zelf. Nelis, weer in het boek: ,,Het kan wel, en het mag ook wel, maar ik ben er zelf geen voorstander van. Ik vind dat de kerk grotendeels publiekelijk toegankelijk moet blijven. Met een woonfunctie lukt dat niet. Dat is voor mij de voornaamste reden. Wonen vergt daarbij forse investeringen. Indien het op den duur niet lukt om tot een goede invulling te komen, kan ik altijd nog overschakelen op wonen. Maar het heeft niet mijn voorkeur.”

Nelis: ,,We hebben al meer monumentenpanden gedaan. Ik zie het als interessante uitdaging om aan de kerk een mooie invulling te geven.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.