Siem Huijberts is Noordkopper van het jaar

Siem Huijberts als de derde Noorkopper van het jaar. Hij staat in paardensportcentrum Belckmeer in Stroet, de thuishaven van SASV.© Foto Marc Moussault

Ed Dekker
Stroet

De Noordkopper van het jaar is Siem Huijberts uit Schagen. Hij kreeg de meeste stemmen van lezers van het Noordhollands Dagblad.

Als vrijwilliger is Huijberts actief bij onder meer de Westfriese Folklore en Stichting Aangepaste Sport en Vrijetijdsbesteding. Bij deze stichting zet hij zich al 46 jaar in voor paardrijlessen voor personen met een beperking.

Siem Huijberts.© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker

De verkiezing voor de Noordkopper van 2018 was een nek-aan-nekrace tussen Siem Huijberts en Annette Zwart uit Julianadorp. Het verschil tussen hen was lange tijd heel klein.

Zestien stemmen verschil

Uiteindelijk, nadat vrijdagmorgen ook de stemmen waren geteld die via e-mail waren binnengekomen, eindigde Siem Huijberts op de eerste plaats met zestien stemmen voorsprong. Annette Zwart is vrijwilliger bij de Dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon.

Siem Huijberts en Annette Zwart waren twee van de vijf kandidaten op wie lezers konden stemmen. De andere drie genomineerden waren Liesbeth de Jong uit Den Helder (actief bij het Inloophuis Den Helder e.o.), Jack Sikking uit Breezand (van zorginstelling In Verbinding) en Judith Roelofs uit Den Helder (van biologische stadskwekerij De Groene Stek).

De redactie van het NHD reikte Siem Huijberts de prijs vrijdagmiddag uit in paardensportcentrum Belckmeer in Stroet.

’Gouden gast’

’Al sinds zijn jonge jaren zet hij zich onbaatzuchtig in voor de gehandicaptensport’, motiveerde Willy Linting uit Schagerbrug haar stem voor Siem Huijberts. ’Deze Noordkopper met een eigen bedrijf doet heel voor de medemens in Schagen en omstreken. Als dé man van de folkloristische optochten in de zomer betekent hij veel voor het toerisme’, lichtte Jan Benit uit Schagen zijn keus toe. ’Een gouden gast voor anderen’, schreef G. Rademaker uit Petten.

De 62-jarige Siem Huijberts is in paardensportrum Belckmeer in Stroet verrast met taart en bloemen. En met de eretitel Noordkopper van het jaar. Hij behoorde tot de vijf genomineerden die de regionale redactie had gekozen uit een groot aantal kandidaten die lezers hadden aangedragen.

SASV-jack

Speciaal voor de foto had Siem Huijberts het jasje van zijn aannemersbedrijf verwisseld voor een jack van SASV. Vanaf zijn zestiende jaar zet hij zich belangeloos in voor deze Stichting Aangepaste Sport en Vrijetijdsbesteding. Op dinsdagavond geeft hij paardrijlessen aan personen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. En dat al 46 jaar onafgebroken. De eerste tien jaar als begeleider, daarna als coördinator. ,,Ik heb het eens uitgerekend. Op zo’n avond loop ik tien kilometer in de manegebak. In die 46 jaar heb ik dus al een aardige voettocht achter de rug.”

Paardensportcentrum Belckmeer van Rob Koning is de thuishaven van SASV. Een van de paarden, Action, is eigendom van de stichting. Op de dinsdagavonden is Siem een van de twaalf vrijwilligers. Zeventien personen krijgen er les, verdeeld over drie groepen. ,,De lessen zijn mijn meest ontspannende inspanning.”

Koetsiers

De verdiensten van derde Noordkopper van het jaar zijn ook doorgedrongen tot in Utrecht. ’Super man voor de SASV’, meldde Trudy van Laar uit Zeist. Bij de stem van Tineke Onneweer uit Schagen stond: ’Siem verbindt mensen’. Daar weten ze bij de Westfriese Folklore alles van van. Siem is vooral de man van de tien optochten in de zomer. En van het Schager Rijtuigenmuseum. ,,Mijn grootste wens? Dat we voldoende koetsiers behouden.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.