Thema eenzaamheid: column van gasthoofdredacteur Jan Nieuwenburg

Burgemeester Jan Nieuwenburg.© Foto Benno Ellerbroek

Jan Nieuwenburg

Beste lezers!

Als burgemeester van Hoorn ben ik gevraagd als gasthoofdredacteur van onze mooie krant, het Noordhollands Dagblad. Dat vervult mij met een zekere trots.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de productie rond het thema eenzaamheid dat de burgemeester van Hoorn, Jan Nieuwenburg, gekozen heeft in zijn rol als gasthoofdredacteur.

Ik heb namelijk grote waardering voor de redactie, die elke dag de kunst verstaat om het nieuws uit onze stad en regio te verslaan. Meestal opgewekt, goed geïnformeerd en met oog voor de achtergronden van het dagelijkse nieuws.

We mogen ons gelukkig prijzen met een krant die nog steeds op papier verschijnt en waarvan de oplage groeit!

Uiteraard hoop ik dat u met familie en vrienden van deze feestdagen geniet. Jammer genoeg geldt dat niet voor alle inwoners van Hoorn.

Over eenzaamheid gesproken, het lijkt weleens alsof dit alleen tijdens de feestdagen speelt. Niets is echter minder waar.

Uit de recente gezondheidsatlas van onze gezondheidsdienst, de GGD en contacten met maatschappelijke instellingen blijkt de eenzaamheid onder inwoners in onze gemeente relatief hoog.

Onduidelijk is welke gevolgen dat exact heeft.

Landelijk is bekend dat eenzaamheid in elk geval leidt tot grotere gezondheidsrisico’s, dat het de kwaliteit van leven aantast en het meedoen in de samenleving bedreigt. Eenzaamheid kan zelfs leiden tot eerder overlijden.

De landelijke organisatie ‘Coalitie Erbij’, het nationaal samenwerkingsverband tegen eenzaamheid, heeft becijferd dat in ons land meer dan één miljoen mensen zich in sterke mate eenzaam voelen. Dat kan variëren van diepgaande sociaal-emotionele eenzaamheid tot een gebrek aan sociale contacten.

En denk vooral niet dat het alleen om ouderen gaat, ook jongeren ervaren gevoelens van eenzaamheid.

Als burgemeester heb ik inwoners van Hoorn ontmoet die eenzaam zijn of gevoelens van eenzaamheid ervaren. Hoe bijzonder is het dan om persoonlijke ervaringen met inwoners te delen en op deze manier iets te kunnen betekenen. Zo kunnen we allemaal ons steentje bijdragen.

Bij een ongeluk schieten we te hulp. Dit is een ander soort ongeluk, maar ook nu kunnen we iets doen. Ontken of negeer eenzaamheid niet. Het begint bij naar elkaar omkijken, met aandacht voor elkaar. Het gaat om gebaren, klein en groot, dat iemand gezien wordt en er mag zijn.

Ook het bestuur van de stad probeert dat iedere dag weer opnieuw zo goed mogelijk te doen. Twee weken terug gaf de gemeenteraad van Hoorn groen licht voor een plan om eenzaamheid te bestrijden. In de praktijk betekent dit dat de gemeente en onze partners eenzaamheid samen beter in beeld krijgen en gerichter kunnen bestrijden, met aandacht voor verschillende doelgroepen en oog voor het individu. Niet het systeem, maar mensen en hun zorgvraag staan in Hoorn voorop.

Laten we samen vooral ook na de feestdagen aandacht houden voor eenzaamheid. Met aandacht voor elkaar kunnen we Hoorn en ook de rest van West-Friesland samen nog gezelliger en gelukkiger maken!

Lees meer over het thema eenzaamheid:

Burgemeester Jan Nieuwenburg dagje ’baas’ van de krant

Veel jongeren zijn eenzaam

’Onze tip: ga er gewoon heen, ervaar het eens’

Jonge mama’s zijn niet alleen

’Eenzaamheid kan iedereen overkomen’

Uit het dal door ander te helpen

Op bezoek bij 75-plussers in dorp

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen