Hilversumse veelpleger wil zelf naar kliniek

Anke Sprakel
Hilversum

De officier van justitie wil dat de rechtbank in Lelystad de 29-jarige Noah B. uit Hilversum een tweejarige ISD-maatregel opgelegt.

De Hilversummer werd op 17 oktober voor de zoveelste keer in korte tijd aangehouden voor diefstal. Deze keer was het omdat hij bij een supermarkt aan de Oosterengweg in Hilversum negen pakken koffie achterover probeerde te drukken.

„Meneer is een hardnekkige veelpleger die door zijn verslaving telkens overlast veroorzaakt voor winkeliers en burgers.” De officier van justitie doelde hiermee op het omvangrijke strafdossier, waaruit duidelijk wordt dat B. de laatste vijf jaar vaker onherroepelijk veroordeeld is voor misdrijven, waaronder diefstallen. Zij ziet geen andere mogelijkheid dit patroon te doorbreken door B. in een instelling voor stelselmatige daders (ISD) te plaatsen, in de hoop dat hij in die twee jaar is afgekickt, niet meer zal recidiveren en dat zijn gedrag veranderd is.

Advocaat Van der Heijden hield de rechtbank voor dat er onderliggende, onverwerkte trauma’s zijn waarvoor de Hilversummer nooit behandeld is. „Daarom hebben alle pogingen die in het verleden zijn ondernomen om Noah te laten afkicken geen vruchten afgeworpen.” Volgens de raadsman wordt het hoog tijd dat zijn cliënt eens onderzocht wordt door een psychiater en een psycholoog. Hij vroeg de rechtbank B. tijdens zijn ISD-traject zo spoedig op te laten nemen in een kliniek waar hij behandeld kan worden aan zijn psychische problematiek.

B. bevestigde dat hij zo snel mogelijk behandeld te worden aan zijn trauma’s, zodat hij niet meer afhankelijk is van alcohol en drugs en een gewoon leven kan gaan leiden.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen