VVD ongerust over rivierkreeftinvasie in Langedijk

Gerard van Engelen
Langedijk

De Statenfractie van de VVD is ongerust over op invasie van Amerikaanse rivierkreeftjes in het Oosterdelgebied van Langedijk. Zo ongerust dat er vragen gesteld zijn, want er moet snel actie ondernomen worden, vinden de liberalen.

Statenlid Esther Rommel is behoorlijk geschrokken van berichten in onder meer deze krant over de opmars van de Amerikaanse exoten die geen natuurlijke vijand hebben en zich dus ongebreideld kunnen blijven voortplanten.

Instabiel

De kreeften graven, net als muskusratten, gangen in de oevers die daardoor instabiel worden. Ook vreten ze de waterplanten uit de sloten waardoor andere diersoorten en planten in het gedrang komen.

Rommel maakt zich zorgen over ’de huidige aantasting van de agrarische en natuurlijke elementen van het Oosterdelgebied en de lange termijn gevolgen voor boeren en natuur.’ De politica heeft uitgezocht dat met name de eilandjes-zonder-walbeschoeiing uit het Oosterdelgebied gevaar lopen door de oprukkende gravertjes.

Ze constateert dat de tuinders die de landjes onderhouden aansprakelijk worden gesteld en wil van de provincie weten wat die daarvan vindt.

Ze vraagt ook of GS het gesprek wil aangaan met eigenaar Staatsbosbeheer en de Waterschappen om stappen te ondernemen. ,,De kreeft is alleen van de akker te houden door houten beschoeiingen met daarachter houtsnippers.’’

Ze is ook benieuwd wat de provinciebestuurders vinden van de situatie en wat volgens hen de eerste stappen zijn die door de provincie gezet kunnen worden om het probleem op te lossen.

In de tussentijd wordt het Oosterdelgebied tijdelijk een beroepsvisser ingezet om kreeften te vangen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.