Richard Douma: ’Voortaan beter luisteren naar lichaam’

Richard Douma (links, 173) op weg naar de Nederlandse titel op de 1500 meter.© Orange Pictures

Paulien van den Berge
Zaandam

De afgelopen zomer bracht Richard Douma (25) niet wat hij zich ervan had voorgesteld. Door luchtwegproblemen bleef de 1500 meter-loper ruim verwijderd van de EK-kwalificatie. De Zaandammer besloot bovendien van trainer te wisselen.

,,Het was een teleurstellend jaar, maar ik heb er ook weer van geleerd”, stelt de Zaandammer opgewekt. Toch blijft het even stil op de vraag wat dan precies het leerpunt is geweest. ,,Luisteren naar je lichaam. In het voorjaar had ik last van een hoest die maar niet over ging. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik naar het ziekenhuis moest gaan. Maar dat stelde ik uit.’’

,,Had ik pijn in mijn knie gehad, dan was het duidelijk: een paar dagen rust en dan was het over. Maar nu deden mijn benen het gewoon. Bovendien had ik mezelf nog niet gekwalificeerd voor het EK. Ik ging door met hard trainen en veel wedstrijden lopen. Achteraf had ik gewoon tegen mezelf moeten zeggen: hup, stoppen. Eerst weer helemaal fit worden.”

,,Ik bleef ruim een seconde verwijderd van de EK-limiet, die op 3.39 minuten lag. Maar zelfs al had ik me geplaatst en los van de longinfectie die ik bleek te hebben, dan kun je de vraag stellen of ik met zo’n vorm iets te zoeken had op een Europees kampioenschap. Ik kan tactisch wel goed lopen, maar in de finale werd zo hard gelopen, dan moet je in een supervorm zijn. ”

Het was niet alleen maar kommer en kwel voor Douma. Eind juli werd hij voor het eerst in zijn carrière Nederlands kampioen outdoor. En niet veel later verruilde hij zijn trainer Louis Dam voor de Arnhemmer Honoré Hoedt. ,,Het voelt verfrissend hoe ik nu train”, vindt Douma. ,,Ik draai nog wel omvang, dus ongeveer 130 tot 140 kilometer per week. Dat hangt af van hoe het aanvoelt. Het kan ook 120 of 160 kilometer zijn. Maar ik train minder lactisch. Niet meer alles in een tempo van 21/22 kilometer per uur, maar ook 18 of 19 kilometer per uur. We proberen het onderste fundament zo groot mogelijk te maken. Ik loop meer dan vroeger op gevoel. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit voor Honoré.’’

Daar waar hij de laatste jaren ook uitweek naar wat langere afstanden, is hij nu veel meer gericht op de 800 meter als vertrekpunt voor snelle 1500 meters. ,,Ik doe regelmatig heuveltrainingen in Warnsborn. Ik merk dat ik best wel krachtig ben en veel snelheid heb. Mijn trainer denkt dat mijn snelheid nog te weinig is benut. Daarom loop ik in het indoorseizoen vooral 800 en 1500 meter. Persoonlijk vind ik de 3000 en 5000 meter lastig om te lopen. Het gaat een bepaald aantal ronden goed, maar dan opeens loopt het lactaatgehalte snel op. Dan verzuur ik en raak ik mijn souplesse kwijt.”

Twee keer per week reist Douma naar Papendal waar hij onder toeziend oog van zijn trainer de trainingen afwerkt. Hij treft daar een groepje lopers met wie hij aan zijn basissnelheid kan werken.

De rest van zijn trainingsarbeid kan hij in de Zaanstreek doen. Of bij zijn vriendin die in Velserbroek woont. ,,Ze steunt me enorm en accepteert dat ik regelmatig weken van huis ben. Ik woon nu nog thuis, maar in de toekomst zie ik ons wel samenwonen. Ik ben blij dat ze begrijpt, dat sport mijn grootste passie is.”

Het zit wel goed, voelt hij. Helemaal hersteld van de longinfectie, geen restschade. ,,Ik heb nog nooit goed indoorseizoen gedraaid. Wordt weleens tijd dat dat verandert. Ik ga het anders aanpakken, minder lactische trainingen op trainingsstage, meer letten op rust. Het is een tussenstation op weg naar het WK. Dat is pas in oktober en anders zit er zoveel tijd tussen. De laatste jaren deed ik elk jaar een stapje vooruit, alleen dit jaar niet. Het was geen mislukt jaar. Ik was wel de snelste 1500 meter- loper van Nederland. Ja, ik heb zin in het nieuwe jaar.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.