ANWB: N242 bij Alkmaar vervelendste N-weg van het jaar

De Leeghwaterbrug. Er lijkt geen einde aan de restauratie te komen.© Foto Held Drone-Service

Dominic Schijven
Alkmaar

De vervelendste ’niet-autosnelweg’ of N-weg van 2018 is de N242 bij Alkmaar. Het was ooit een gemoedelijke weg met nauwelijks opstoppingen, dit jaar stonden er op geen enkele N-weg in het land meer files. De boosdoener is de Leeghwaterbrug.

De ANWB maakte dat bekend met een aantal top 10-lijsten over waar het fileleed het grootste was het afgelopen jaar. De Alkmaarse weg kwam als nieuwkomer met stip op één binnen op de lijst van N-wegen.

Manager verkeersinformatie Arnoud Broekhuis van de ANWB spreekt van ’extreme fileoverlast’ bij de brug. „Normaal is de N242 helemaal niet zo’n drukke weg. In het voorjaar en de zomer stond er langdurig file bij elke spits iedere dag, in de ochtend en avond.”

De absolute aantallen heeft de ANWB niet, maar er was een toename van liefst 180 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het was volgens de ANWB hoe dan ook een moeizaam jaar op de wegen. Door storm en regendagen piekte het aantal files in januari en maart.

De N242-ellende staat los van het weer. De Leeghwaterbrug is sinds de start van de werkzaamheden eind 2017 een doorn in het oog van automobilisten. De brug uit 1958 wordt gerestaureerd.

Er is steeds oponthoud. In 2017 was er al uitstel vanwege storingen bij het het bewegingsmechanisme van de brug. Afgelopen mei was er zelfs een bouwstop. De gemeente Alkmaar was ongerust over de veiligheid. De bouwkuip en bouwstelling waren instabiel en de bouwtekeningen waren onduidelijk. Aannemer Spie werd in gebreke gesteld en er rolden koppen bij de aannemer.

Sinds oktober is Spie weer aan het werk. Een deel van het funderingswerk is afgerond.

De provincie probeert de verkeersoverlast terug te dringen. Er hangt nu cameratoezicht voor zowel weginspecteur als weggebruiker. In januari volgt de eerste evaluatie, zegt provinciewoordvoerder Fabian Paardekooper.

Er wordt ’s nachts gewerkt om wat tijd goed te maken. Dat is niet altijd zichtbaar. Er wordt bijvoorbeeld elders gewerkt aan brugonderdelen, zegt de woordvoerder.

De einddatum van de werkzaamheden is onduidelijk. Aannemer Spie zei september 2019. De provincie wil dat de aannemer eerder klaar is. Op een bord bij de brug staat nog maart 2019 aangegeven.

Voor Spie hangt er een boete in de lucht. Dat kan zomaar in de tonnen lopen, de provincie laat daar niets over los.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.