Jagen op overbodige verkeersborden in Heemskerk

Kruispunt van de Kuikensweg met de Alkmaarseweg.© Archieffoto CycloMedia

Kruispunt Kuikensweg Alkmaarseweg

1 / 2
Eric Kok
Heemskerk

Heemskerk gaat op jacht naar overbodige verkeersborden in de gemeente. Alle partijen in de gemeenteraad vragen om een onderzoek.

De politici zijn geschrokken van het nieuws dat één op de vijf verkeersborden in Nederland overbodig is. 600.000 borden kunnen van straat verdwijnen, zeggen Veilig Verkeer Nederland, het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid CROW en de HR Groep.

,,Het is aannemelijk dat er ook in Heemskerk te veel borden staan’’, staat in de motie van Mark Wouters (D66) en John van Dongen (GroenLinks). ,,Het kan tot gevaarlijke situaties leiden omdat de borden te veel aandacht vragen van verkeersdeelnemers.’’ Iedereen in de gemeenteraad is het met de twee eens dat in de gemeente een ’efficiëntieslag’ gemaakt kan worden. B en W krijgen krap een jaar de tijd voor het onderzoek.

Bamboe

Tegelijk vraagt de raad om verkeersborden van bamboe. ,,Dat is honderd keer duurzamer dan aluminium’’, aldus Wouters. ,,En ze gaan volgens TNO zeker zo lang mee.’’ Aluminium borden gaan twaalf jaar mee. Pas als de huidige borden versleten zijn, zouden ze vervangen moeten worden door bamboe. Bertus Berghuis (VVD) suggereert om met bamboe te beginnen op de Noordermaatweg, als die autoluw gemaakt wordt.

Wethouder Gaatze de Vries moet binnen drie maanden de voor- en nadelen op een rijtje hebben gezet.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.