Zevenhuis gaat nieuwe fase in

Recente luchtfoto van Zevenhuis met rechtsonder de bouw voor De Eekhoorn. Links de volgende fase met de waterberging.

Eric Molenaar
Hoorn

Snoepfabriek Felko Holland, nu nog gevestigd in Hem, heeft als eerste bedrijf een kavel gekocht in het westelijk deel van bedrijventerrein Zevenhuis. Nu aan de kant van de Rijweg de kavels zijn uitgegeven, gaat Zevenhuis letterlijk en figuurlijk een nieuwe fase in. Projectleider Peter van Asselt verwacht in januari opnieuw een verkoop van een grote kavel te kunnen bekendmaken.

Willem Feller en Hans Knol begonnen hun bedrijf Felko, dat zoetwaren produceert en importeert, in 2003 als bijverdienste tijdens hun studie. Hoewel ze allebei uit Hoorn komen, vestigden ze zich in 2008 in in Hem. Daar lopen ze tegen de grenzen aan. Feller: „Ons assortiment is groter geworden. We willen meer produceren en meer exporteren. De productieruimte moet groter, de showroom, zelfs de kantine.”

Op Zevenhuis hebben ze nu een kavel van een kleine 3000 vierkante meter gekocht, waarvan ze 2300 m2 gaan bebouwen met een pand dat tien meter hoog wordt. Als ze dat eenmaal efficiënt hebben ingericht, hebben ze straks alle mogelijkheden die ze nu missen. „De tijd is nu goed”, zegt Feller. „De rente is laag, de bouwkosten zullen in de toekomst alleen maar stijgen.”

Zevenhuis trekt om meer redenen. „Ik ben zelf Horinees, dus ga ik terug naar mijn geboorteplaats, maar Zevenhuis ligt via de Westfrisiaweg ook op 2 minuten afstand van de A7. Belangrijk, want er komen bij ons elke dag veel vrachtwagens.”

Felko Holland verwacht na de bouwvak de eerste paal te kunnen slaan.

2019 wordt het jaar waarin Zevenhuis een groeisprintje trekt. In de oostelijke punt deel heeft De Eekhoorn Dutch Furniture (o.a. Basic Label, Woood) deze maand op haar bouwkavel van 25.000 m2 de eerste paal geslagen voor haar distributiecentrum met Experience Center. Het bedrijf uit Zwaagdijk-Oost denkt het distributiecentrum - 16,5 meter hoog - eind 2019 in gebruik te kunnen nemen.

Tussen de Eekhoorn en de entree van Zevenhuis is het ’Multi Traffic Point’ van Avia Marees dan al verrezen. Dit gaat na de zomer van 2019 open en biedt naast een tankstation met autowascentrum een keus uit restaurants van McDonald’s, De Beren, Kentucky Fried Chicken, Febo en Subway.

Ook Defrancq Nederland (dak- en gevelmaterialen) is aan het bouwen. Eerder vestigden zich nabij de pionier op Zevenhuis bamboebedrijf Moso, MSH Equipment, Bedrijfsunits Zevenhuis en - als twee onder een kap - Voegbedrijf Eksteen en stratenmakersbedrijf Kok-Hoorn.

Het laatste deel van de eerste fase, nu nog een perengaard centraal in het gebied, wordt vanaf 2022 ontwikkeld.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen