Wogmeer is vangrail rijker maar raakt internet kwijt

De kruising van de Wogmeer met de Braken. Voorlopig is een deel van het dorp zonder telefonie en internet.© Foto HMC

Martin Menger
Wogmeer

Het zijn wat lastige feestdagen voor veel bewoners van de Wogmeer. Geen internet of telefoon. De KPN wil wel, maar dan zijn er wel verkeersregelaars nodig.

Want zonder de benodigde vergunning is zelfs een spoedreparatie pal naast de N507 (de Braken) taboe. Tot verdriet van veel bewoners van het polderdorp in de gemeente Koggenland. Want de storing dateert al van 12 december. Op die dag werden vangrails geplaatst, waarbij een datakabel is stuk getrokken.

Uitgerekend tijdens de feestdagen, moppert Lonnie de Vries, een van de uitbaters van café het Wapen van Wogmeer. ,,We hebben geen wifi meer en we zijn telefonisch onbereikbaar”, vertelt zij. ,,Het lastige is dat je dan in de zaak niet meer kunt pinnen met het draagbare apparaat. Omdat er geen telefoonlijn meer is, moet ik met de eigen mobiel internetverbinding maken wanneer gasten willen betalen.”

De spoedreparatie langs De Braken werd zaterdag gestaakt, erkent woordvoerder Stijn Wesselink. ,,Wij hebben de kabel inmiddels deels vernieuwd, maar de kabel moet ook nog worden gelast”, vertelt hij. ,,Dat lukte niet, omdat je alleen op gezette tijden werkzaamheden mag verrichten langs N-wegen. En daar heb je inderdaad ook een vergunning voor nodig.” Die vergunning behelst onder meer de inzet van verkeersregelaars.

Lonnie de Vries: ,,iedere keer als het regent, raakt iemand in het dorp internet kwijt”. KPN heeft van de wegbeheerder, de provincie, intussen een vergunning binnen. Zaterdag wordt Wogmeer weer digitaal verbonden met de buitenwereld.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen