Man krijgt 2,5 jaar cel voor steekpartij Bloemendaal aan Zee

Na het steekincident landde een traumaheli op het strand.© Archieffoto Michel van Bergen

Jeannine Verhagen
Haarlem

De rechtbank in Haarlem heeft de 25-jarige Sala M. uit Almere veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk voor een poging tot doodslag. De Almeerder stak op 8 april een man met een mes in zijn buik na een feest op het strand van Bloemendaal aan Zee. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De rechtbank noemt het een ’buitengewoon ernstig misdrijf’ waaraan M. zich schuldig heeft gemaakt. De Almeerder was op het moment van de steekpartij stomdronken en onder invloed van cannabis.

Het slachtoffer liep een gat op in zijn dunne darm en zijn darmen kwamen naar buiten. Hij moest een operatie ondergaan en kwam op de intensive care terecht. De man heeft een groot litteken op zijn buik en heeft last van psychische klachten door het incident. Hij heeft slaapproblemen, is onrustig en bang om te komen op plekken waar veel mensen zijn. Hij is onder behandeling van een psycholoog. M. moet het slachtoffer 6060 euro betalen, waarvan 4500 euro smartengeld.

De rechtbank gelooft er niets van dat M. uit noodweer heeft gehandeld, zoals die tijdens de behandeling van zijn strafzaak beweerde. Hij zei toen dat hij dacht dat het latere slachtoffer een vuurwapen bij zich had. Daar blijkt niks van uit het dossier, oordeelt de rechtbank en stelt dat voor noodweer totaal geen bewijs is.

De rechtbank wijst er ook op dat een steekpartij op het strand zorgt voor veel maatschappelijke onrust. Bovendien waren meerdere mensen er getuige van, wat het volgens de rechtbank allemaal nog ernstiger maakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen