Eerste Lichtjes Ceremonie in Veenhuizen trekt zeventig deelnemers

De verlichte oorlogsgraven van de Engelse vliegeniers in Veenhuizen.© Foto Johan de Vries

Ed Dekker
Heerhugowaard

De eerste Lichtjes Ceremonie in Heerhugowaard-Veenhuizen bracht op kerstavond zeventig mensen op de been.

Loco-burgemeester John Does roemde op de begraafplaats bij het Veenhuizer kerkje het intiatief van het nieuwe comité Lichtjes Ceremonie Veenhuizen.

Het comité bestaat uit de Heerhugowaarders Co Zut, Jos Rutte en Jan Blankendaal en Peter Stam uit Zuid-Scharwoude.

RAF

Bij de drie oorlogsgraven op het kerkhof was loco-burgemeester Does bijna geheel omringd door gedenklichtjes die een plekje hadden gekregen rond de laatste rustplaats van drie Engelse oorlogsvliegers van de RAF, de Royal Air Force. Zij waren in julli 1940 omgekomen in Veenhuizen.

Op zo’n tweehonderd plekken bij militaire graven in Nederland is op kerstavond een lichtjes ceremonie gehouden. Zij die hun leven gaven aan onze vrijheid werden daarmee in het licht gezet. ,,Opdat wij niet vergeten”, zei John Does.

Donkere tijden

Met de ceremonie werd ook licht - als symbool voor hoop en optimisme - gegeven aan ’al die mensen die steun nodig hebben in donkere tijden’. Het licht was ook bedoeld als ’extra stimulans om te blijven strijden voor vrijheid’.

Leerlingen van de Sint Jozefschool uit Heerhugowaard-De Noord voerden op de Kerkweg met in de hand een brandende stormlantaarn de stoet aan van dorpshuis ’t Zwaantje naar het hervormd kerkje. Met voor en achter een militair voertuig.

Met warme chocolademelk en kerststol in ’t Zwaantje eindigde de Lichtjes Ceremonie.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.