Verkiezing De Gooi- en Eemlander 2018: Carin Stolk

Carin Stolk: ,,Je moet bezig blijven en positief in het leven staan.”© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Joyce Huibers

Wie wordt De Gooi- en Eemlander van het Jaar? De redactie heeft acht kandidaten geselecteerd die door de lezers zijn voorgedragen. De komende dagen stellen we de acht genomineerden in acht interviews voor. Vandaag: Carin Stolk uit Kortenhoef die samen met een vriendin de landelijke website vriendenkiezen.nl heeft opgezet tegen eenzaamheid.

Ze is een mensen mens, houdt van reuring om haar heen. Het liefst lacht ze de hele dag. Haar motto: het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Dat is dan ook precies wat Carin Stolk (58) doet.

De haard in haar woning in Kortenhoef brandt al lekker halverwege de ochtend. ,,Als ik thuis ben gaat ie aan in dit jaargetijde”, zegt Stolk, terwijl ze thee en koffie regelt. Hond Chica komt er na een dolenthousiaste begroeting lekker bij liggen.

Zingen

Stolk weet hoe ze haar leven aangenaam moet maken. Naast haar baan als commercieel medewerkster van een Hilversums bedrijf en de website vriendenkiezen.nl, heeft ze een heel arsenaal aan hobby’s. ,,Ik schilder, wandel veel met de hond, tuinier en sinds augustus zit ik bij een koor, zo leuk. Ik geloof niet dat we echt zuiver zingen, maar dat geeft niet. Het is vooral gezellig. Ik klus ook tegenwoordig. Toen mijn man nog leefde kon ik nog geen spijker in de muur staan. Nu betegel ik mijn eigen toilet. Ik heb het mezelf geleerd. Waar een wil is, is een weg en ik heb er nog lol in ook.”

Stolk is het type ’niet lullen, maar poetsen’. Een makkelijke, vlotte prater die snel contacten maakt. Niet verlegen, soms wel te bescheiden, zegt ze zelf. ,,Je moet bezig blijven en positief in het leven staan. Als je alleen maar klaagt dat je zo alleen bent, hebben anderen geen zin meer om je uit te nodigen.” Ze is geboren en getogen in Dordrecht en woont jaren in Hilversum waar ze met haar man een assemblagebedrijf opbouwt. Nadat ze het bedrijf verkopen, Stolk blijft er wel twee dagen per week werken, verhuizen ze naar de Veluwe. ,,Groot huis, maar zo stil. Ik was vooral met de honden bezig. De buren woonden een eind verderop. Eigenlijk niets voor mij, al heb ik daar een paar mooie vriendschappen opgebouwd.”

Twintigers

Ruim vijf jaar geleden overlijdt haar man en Stolk besluit terug te verhuizen naar het Gooi. Het wordt Kortenhoef waar ze zich snel thuis voelt. Het idee iets te doen tegen eenzaamheid spookt dan al een paar jaar door haar hoofd. ,,Eenzaamheid kent zoveel gezichten. Het is niet alleen die oude man of vrouw in een verzorgingshuis. Op onze website zien we ook veel twintigers. Laatst nog een meisje van 22 die een vriendin zocht. ’Wauw’ denk ik dan, wat dapper dat ze dat gewoon durft te zeggen. Maar ik denk ook ’zo jong en dan al eenzaam’.”

Met oud en nieuw heeft ze zelf haar huis vol vriendinnen. ,,We kennen elkaar door de honden. Bij het uitlaten, maak je een keer een praatje met iemand. Je drinkt een kop koffie. Zij kent weer anderen en voor je het weet heb je een leuke club vriendinnen. Allemaal alleenstaand. Lekker samen praten, lachen, borrelen en barbecueën. De kachel aan onder de overkapping buiten. Zo’n vriendengroep zou iedereen moeten hebben.”

Vastbijten

Toch is eenzaamheid ook Stolk niet vreemd. Drie jaar geleden, ze woont dan net in Kortenhoef, zit ze met oud en nieuw alleen thuis met de honden. ,,Iedereen is wel eens eenzaam. In een relatie kun je je ook eenzaam voelen.” Ze is blij dat er steeds meer aandacht voor is. ,,Helaas wordt er vooral geld gestopt in onderzoek, niet zozeer in oplossingen.” Uit die ergernis komt de website vriendenkiezen.nl voort die ze samen met vriendin Karin van der Heijden opzet. ,,Ik wilde het niet alleen doen en wist dat als zij zich ergens in vastbijt, ze ook niet meer loslaat.”

Stolk gelooft dat je al vroeg in je leven je ’sociale pensioen’ moet opbouwen. ,,Daar profiteer je later van. Vroeger teerde men op familie, maar voor een leuk leven heb je meer nodig. Vrienden kies je zelf, daar bespreek je andere dingen mee. Iedereen verdient eigen vrienden. Ik zie veel stellen die alles samen doen, maar wat als een van de twee wegvalt? Op wie kan je dan terugvallen?”

Zelf is ze al ruim dertig jaar bevriend met Karin, die Stolk ook opgaf voor de verkiezing Gooi- en Eemlander van het jaar. ,,Nooit gedacht dat ze zoiets zou doen. Wij zien of bellen elkaar bijna iedere dag en niet alleen vanwege vriendenkiezen.nl. Tweede kerstdag heb ik bij haar en haar gezin gegeten. Eigenlijk is dat vaste prik. Zelfs dat doen we samen.”

Wie is Carin Stolk?

Met vriendin Karin van der Heijden uit Ankeveen zet Carin Stolk eind 2015 de landelijke website Friends2select op. Ze willen iets doen tegen eenzaamheid bij mensen. In haar directe omgeving ziet de Kortenhoefse steeds vaker mensen die alleen zijn, weinig de deur uitkomen en vrienden missen om iets leuks mee te doen.

Inmiddels heet de gratis website Vriendenkiezen.nl en zijn ze ook een stichting geworden. Een paar duizend mensen uit heel Nederland hebben zich nu ingeschreven om iemand te vinden waar ze gezellig koffie mee kunnen drinken, een wandeling mee kunnen maken of zelfs mee op stedentrip kunnen gaan.

Stolk steekt per week gemiddeld meer tijd in de stichting dan in haar gewone baan van twee dagen. ,,We kunnen niet onbeperkt geld in de website stoppen, dus moeten we netwerken, sponsoren vinden en zoeken we de samenwerking met gemeenten. Zoveel mogelijk mensen bereiken, die uitdaging houdt mij gaande.”

Stemmen op De Gooi- en Eemlander van 2018 kan vanaf 8 januari 2019 via de website.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen