Kerst met zang, spel en gebed in Winkelcentrum Schalkwijk

Kerstsamenzijn op het Ontmoetingsplein in Winkelcentrum Schalkwijk.© Richard Stekelenburg

Richard Stekelenburg
Haarlem

Al vroeg deze Kerstavond vierde Schalkwijk de geboorte van Christus. De protestante wijkgemeente Schalkwijk was er dit keer voor naar het winkelcentrum gekomen. Een kerstviering tussen en met mensen die er niet direct voor naar de kerk zouden komen.

Als mensen de kerk niet of steeds minder weten te vinden, dan komt de kerk toch naar de mensen toe. Dat was ongeveer de gedachte van predikant Jan van Aller en het Schalkwijkse kerkbestuur. En wat leent zich daar beter voor dan het kerstverhaal?

Het kinderkerstverhaal: spontaan verkleedpartijtje© Richard Stekelenburg

Het is al direct om 4 uur lekker druk op het Ontmoetingsplein bij de voormalige V&D. Met kerkelijken, maar ook met winkelend en boodschappen doend publiek dat nieuwsgierig blijft hangen. Terwijl het koor ReCreation kerstklasiekers zingt, wordt er cake, chocolademelk en alcoholvrije glühwein geserveerd.

Dominee Jan van Aller en scriba Wil Kuipers.

,,Ik stap hiermee wel uit mijn eigen comfort zone, maar ik ben blij dat we hier zijn’’, zegt Van Aller.

Een zuivere traditionele kerstdienst is het niet. Het is een kerstsamenzijn. Met kinderen uit het publiek wordt - aan de hand van een spontaan verkleedpartijtje - het kerstverhaal nagespeeld. Dominee Van Aller en scriba Wil Kuipers nemen in voor iedereen begrijpelijke woorden de Bijbelse vertelling over de gebeurtenissen van ruim tweeduizend jaar geleden door. Er is ruimte voor gebed en voor het samen zingen van Stille Nacht.

Koor ReCreation© Richard Stekelenburg

Ondertussen gaat de collectebus rond voor het goede doel, het Schalkwijkse kinderevenement StuifStuif. Voor wie aansluitend nog wat kerstballen wilde kopen, was de Blokker open en ook de schoenmaker draaide lekker door aan het plein. Echt kerst tussen de mensen dus.

Cake, chocolademelk en een collecte voor het goede doel© Richard Stekelenburg

De deuren van de eigen Ontmoetingskerk in Schalkwijk blijven deze Kerstnacht verder gesloten. De Protestante Kerk Haarlem viert deze avond laat nog kerstnachtdienst in de Grote- of St. Bavokerk.

© Richard Stekelenburg

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen