Kamervragen over gevangen Charly (17)

Charly’s vader Marco en oudere broer Mark.© Privéfoto.

Van onze verslaggever
Den Haag

CDA-Kamerleden Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt willen van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten of Charly T. veilig is in de Spaanse jeugdgevangenis waarin hij ook de kerstdagen moet doorbrengen.

De 17-jarige Charly T. zit al meer dan vier maanden in voorarrest in Spanje. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van Engelse meisjes van 12 en 13 jaar, maar een aanklacht ligt er nog steeds niet. Pogingen om hem voor de Kerst vrij te krijgen, zijn niet gelukt.

De twee CDA-Kamerleden willen van de minister weten of hij kennis heeft genomen van een artikel in het Noordhollands Dagblad over het feit dat Charly T. ook met de Kerst vast zit.

Ook willen van de minister weten wanneer de jongen gevangen is genomen en wanneer hij voor het eerst bezocht is door een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade.

Lees ook: ’Hulp 17-jarige Charly moest sneller’

’Klopt het dat hij voldoet aan ten minste twee voorwaarden om als kwetsbaar aangemerkt te worden, namelijk het feit dat hij minderjarig is en dat hij lang in voorarrest zit (en nog niet eens in staat van beschuldiging gesteld is)?’

Verder vragen de Kamerleden de minister of Charly en zijn familie worden ondersteund en of zij actief zijn gewezen op een organisatie als PrisonLaw die gedetineerden bijstaat en of er overleg wordt met de Spaanse autoriteiten zodat hij ofwel in voorarrest in Nederland kan zitten of ofwel via een alternatieve maatregel hier het proces kan afwachten.

Lees ook: Charly (17) moet ook kerst doorbrengen in Spaanse gevangenis

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.