Broekaart wint op De Bult

De latere winnaar Sven Broekaart rijdt hier nog in tweede positie.© Foto Theo Groot

Jan Koning
Enkhuizen

Met nog twee van de zeven ronden te gaan,was duidelijk welke drie renners de prijzen zouden verdelen op De Bult in Enkhuizen. Arne van der Vliet, Sven Broekaart en Bram Rood gingen aan de leiding van de GP West-Frisia, de wedstrijd die het sluitstuk vormde van de ATB Top Noord-Holland. In de laatste ronde was Broeckaart iedereen te slim af en drukte zijn wiel als eerste over de finish.

,,Bram Rood, schrijf maar op”, sprak Heli Koopman uit Egmond aan Zee voorafgaand aan de start van de Topklasse. Koopman, zelf ook deelnemer, was zeker van zijn zaak. ,,Rood is gewoon ijzersterk.”

Dat het een goede omschrijving is van de mountainbiker uit Langedijk bleek al snel in de koers. Toen zich een kopgroep van vier man vormde, zat Rood erbij. Hij had gezelschap van Sem Huitema, van Julianadorper Broekaart en van de zeventienjarige Arne van der Vliet.

Droog

Organisator Tino Haakman zag het gebeuren. ,,Het is vandaag redelijk droog in verhouding tot voorgaande jaren. In de zomer is het erg lang droog geweest en dat kun je - ondanks de regen van afgelopen week - terugzien aan de grond. Dat is in het voordeel van de pure mountainbikers. Veldrijders zijn gebaat bij een drassige bodem en nat weer. Wielen snijden beter door de modder en komen sneller bij de harde onderlaag.”

In de wedstrijd was dit duidelijk terug te zien. Van de top-20 maar één deelnemer die op een veldrijdfiets reed, de rest inderdaad op een mountainbike. Volgens Dick Tool, jeugdtrainer bij de mountainbikers van West-Frisia, zijn die eerstgenoemde fietsen sowieso een beetje passé. ,,Vroeger waren mountainbikes log met kleine wielen, maar ze worden steeds sneller. Zeker sinds de invoering van de grotere, 29 inch wielen. De rijders wisselen ook niet van fiets voor een wedstrijd, maar kiezen standaard voor de mountainbike. Wel spelen ze met de hoeveelheid lucht in de banden of de breedte ervan.”

Met nog twee ronden te gaan, moest Huitema lossen uit het kwartet dat aan de leiding reed. En dus bepaalden de drie overblijvers hoe de prijzen verdeeld zouden worden. Bij het ingaan van de laatste twee ronden nam Rood de kop over. Hij leek zijn favorietenrol waar te maken, maar in de laatste ronde maakte Broekaart het verschil. Op het stuk waar er gelopen dient te worden, sloeg hij een gaatje groot genoeg om als winnaar gekroond te worden. Rood werd tweede en Van der Vliet maakte het podium compleet.

Foutjes

,,Modderig, al was het beter dan andere jaren”, vertelde de winnaar na afloop. ,,Ik moest achterin starten, maar reed al snel van voren. We waren met z’n vieren weg en ik heb zoveel mogelijk mijn eigen tempo proberen te rijden om bij foutjes niet direct achterop te raken.”

In het overall klassement speelde Julianadorper Broekaart geen rol van betekenis. In de top-10 die na ’Enkhuizen’ werd opgemaakt kwam hij dan ook niet voor. De eindzege ging naar Opperdoezer Maarten Wijdenes. Rorik Schouten uit Hoogwoud werd tweede, voor de bronzen Rood.

Nadat de mannen zijn gefinisht begonnen de dames aan hun afsluitende wedstrijd. Deze werd een prooi voor Sophie von Berswordt. De Alkmaarse eindigde voor Wervershoofse Tessa Neefjes en Romana Carfora uit Akersloot. De nummers twee en drie hadden voor de laatste wedstrijd evenveel punten in het algemeen klassement. Dankzij haar tweede plaats op De Bult ging Neefjes er vandoor met de eindzege.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.