Een lach en een traan tijdens het kerstdiner in het Westfriesgasthuis

Kathy Lakeman geniet in bed van haar voorgerecht dat ze samen met echtgenoot Dirk (r) en zwager en schoonzus Cor en Joke krijgt voorgeschoteld in het WF Gasthuis.© foto theo groot

Ronneke van der Genugten

Voorzichtig neemt ze een hapje van het voorgerecht. Een goedkeurende blik. Kathy Lakeman uit Nibbixwoud en echtgenoot Dirk genieten samen met zwager Cor en schoonzus Joke van het kerstdiner in het Westfriesgasthuis in Hoorn.

De personeelskamer van het ziekenhuis is omgetoverd in een sfeervol kerstrestaurant. Voor de 160 patiënten en familie is het diner een aardig verzetje. Maar ook het personeel geniet ervan. Dertig medewerkers hebben zich vrijwillig aangemeld om van deze avond een succes te maken, waaronder Annita van der Meulen, werkzaam op de dagopname oncologie.

Eigen taak

,,Ik werk hier al 35 jaar en elk jaar hoorde ik enthousiaste verhalen. ‘ Je moet het een keer hebben meegemaakt’ zei een collega. En inderdaad, het is geweldig.” Uitserveren, opdekken, afruimen. Iedereen heeft een eigen taak.

,,Ik houd in de gaten of het met de patiënten goed gaat. Het is voor sommige mensen toch een hele stap om met hun infuus of compleet met bed naar het restaurant te komen. Voor de herkenbaarheid draag ik het uniform. Dat geeft een gevoel van veiligheid voor de patiënten.” Annita wijst op het zwarte rokje dat onder de witte ziekenhuisjas uitsteekt. ,,Ik heb een compromis gesloten, ook een beetje van mezelf.”

Wildmousse

Een wildmousse geserveerd met een bietenballetje en gerookte eendenborst, kalfssukade met paddenstoelenroomsaus, gevolgd door een Grand Dessert. De chef de cuisine heeft zich uitgesloofd voor de zevende editie van het kerstdiner in het Westfriesgasthuis. Aan alles is gedacht. Suikervrij, glutenvrij, minder zout, helemaal geen zout.

,,Na zes keer hebben we een goed referentiekader. Alles loopt op rolletjes. Vorig jaar hadden we een echtpaar dat tijdens het diner live hun pasgeboren baby kon volgen in de couveusekamer. Dit keer geen unieke verhalen, maar het kerstdiner is al bijzonder op zich”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Kathy, Dirk, Joke en Jos zijn aan het hoofdgerecht toe. ,,Jammer genoeg zien we het ziekenhuis erg vaak. Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar”, knikt Dirk tevreden. Schoonzus Joke antwoord ad rem: ,,Liever niet!”

Gelachen

Er wordt gelachen, af en toe wordt er ook een traantje weggepinkt. Patiënt Siem Bijman uit Wognum spreekt zijn bewondering uit voor het initiatief. ,,Iedereen staat elke dag voor ons klaar, en dan komt dit er ook nog bij. Ik hoop met de kerst wel gewoon thuis te zijn.” Bij zijn echtgenote wellen tranen op. Als kleinzoon Jonne vraagt of er ook frikandellen zijn, is de lucht weer geklaard.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen