ZAP zet aan en houdt dat vol

Puck Langelaan laat zich door niemand tegenhouden.© Foto George Stoekenbroek

Ruud Ramler
Breezand

Met klinkende statistieken tegen DSS als laatste herinnering aan het oude jaar, stapte ZAP de toekomst in, 31-24. Waar de zesde plaats in de eerste divisie handbal het belangrijkste doel is dat Arthur Langedijk voor zijn selectie die steeds minder instabiel presteert in gedachten heeft.

Want deze overwinning, die zelfs nog hoger uit had kunnen vallen, paste weer in de opleving die de Polderse ploeg liet zien voor het een week geleden bij Westsite toch ook weer misging. Met die en andere te makkelijk weggegeven punten was het beeld in de Zwaluwvluchthal nu al nóg veel positiever geweest. Wat hun coach betreft was de wijze waarop DSS werd weggezet een duidelijk signaal dat de jonge, talentvolle groep zich wat had aangetrokken van een behoorlijk verpeste zaterdagavond in Amsterdam. Alleen in de beginfase kreeg de opponent, die begon met een punt meer maar dat verschil nu zelf moet inlopen, het idee dat er nog iets te halen viel. Vanaf 2-5 draaide de thuisclub de rollen om, 10-8. Omdat Karlijn van der Heide, die de gestarte Tessa Oele onder de lat kwam aflossen, wel een paar stops had. Eerste vereiste immers voor een ploeg die achter de feiten aanloopt maar die liever voor wil zijn. Na 14-11 was er halverwege nog steeds een marge van twee, 15-13. Op het bord gebracht door Femke de Vries als wapen op de cirkel, uiteraard Kim Molenaar (10) en Puck Langelaan (7). Die laatste twee trokken dat spoor in de tweede helft nadrukkelijk door. Reden voor Langedijk om vast te stellen dat dit ’aanvallend de beste wedstrijd was die hij dit seizoen van zijn ploeg zag.’ Met name de wijze waarop Langelaan profiteerde van de aandacht die Molenaar altijd vraagt van de defensie voerde de teller op. ,,Daar hadden we ook op getraind’’, zei de coach die verwachtte dat DSS zich nog nadrukkelijker met zijn eerste schutter bezig zou houden dan nu gebeurde. Maar tegen dit ZAP was voor de visite die eerder voor eigen volk ook verloor, niets te beginnen.

Versterken

Zeker ook omdat Oele zich na rust tot groot genoegen van de leiding liet gelden. Over zijn beide keepsters: ,,Twee jonge meiden die elkaar versterken en de gelegenheid laten dat er altijd één is om uit te blinken.’’ Alles bij elkaar zorgde het ervoor dat de wedstrijd snel was gespeeld. Van 18-14 rende ZAP door naar 21-14 om via 26-18 bij 28-19 de maximale marge op het scorebord op te laten lichten. De grootste winst haalde Langedijk uit de complete presentatie. ,,Dit was een wedstrijd waarin we niet een van beide helften voluit gingen. Maar ergens mee begonnen en dat niet alleen volhielden maar ook doortrokken.’’ Dat zijn voor de coach signalen die op een mooie toekomst kunnen wijzen. Met in zijn beleving negen momenten, waaronder nu tegen DSS, om twee punten te pakken. Maar daar had hij ook tegen Westsite op gerekend. Het terrein dat zijn ploeg toen verspeelde moet ergens worden teruggewonnen. Op basis van dit slotstuk een kwestie van tijd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.