Huisartsentekort gaat pieken in de Noordkop

Alkmaar

Het tekort aan huisartsen en doktersassistenten loopt komende jaren snel op in Noord-Holland Noord. Dat blijkt uit onderzoek van minister Bruins (Medische Zorg) en de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Van de 28 regio’s gaan ook patiënten in Zeeland, Achterhoek, Drenthe en Drechtsteden steeds moeilijker een huisarts vinden. Oorzaken zijn de snel vergrijzende bevolking, een uitstroom van huisartsen richting pensioen en een lage instroom van starters.

Nu al is het in Heerhugowaard, Alkmaar en Den Helder voor nieuwe patiënten lastig een huisarts te vinden. ,,Dat is dit jaar in rap tempo opgelopen”, zegt Hans Gimbel, bestuurder van de Huisartsenkring Noord-Holland Noord. ,,Het is echt problematisch om patiënten onder te brengen. We moeten eindeloos rondbellen. In Heerhugowaard zijn de praktijken al groter dan gemiddeld, maar daar zitten grenzen aan. Je moet wel verantwoorde zorg kunnen leveren. Het is ineens ook moeilijk waarnemers te vinden.”

,,Het vak is gefeminiseerd”, noemt Gimbel als een van de oorzaken. ,,Eén man die weggaat wordt door twee parttime werkende vrouwen opgevolgd. Er worden wel meer huisartsen opgeleid, maar dan heb je toch nog dubbele capaciteit nodig.” Wat ook een rol speelt is dat ’uithoeken’ van Nederland minder populair zijn bij de huisdokter om te wonen. ,,Vrouwelijke huisartsen houden vaak rekening met hun partner, die bijvoorbeeld in de Randstad werkt.” Uit het onderzoek blijkt ook dat starters een eigen praktijk niet zien zitten.

Zware belasting

Gimbel ziet de werkdruk oplopen. ,,Ouderen wonen langer thuis omdat zorgcentra zijn opgeheven. Zij hebben meer aandoeningen en komen vaker bij de huisarts.” Uit het onderzoek blijkt dat in de regio Gooi en Vechtstreek zelfs honderd procent van de huisartsen een zware belasting ervaart. ,,Vijf huisartsen zitten overwerkt thuis”, zegt René Batenburg, voorzitter van de Gemeenschappelijke Huisartsen Organisatie Gooi en Omstreken. ,,Nog nooit meegemaakt. We krijgen er steeds meer taken bij uit de tweede lijn en GGZ. Als we zo doorgaan zitten we straks met veel meer overbelaste huisartsen.”

Hij vindt het tijd dat ook de patiënt in de spiegel kijkt. ,,Hoort elke vraag wel bij de huisarts? Denk liever drie keer na voor je belt. Veel gaat vanzelf over hè. Meer zelfredzaamheid.” Dat Nederlanders bij nacht en ontij geholpen willen worden is volgens hem goed zichtbaar op de huisartsenpost. ,,Gekscherend zeggen we: ’Mensen gaan met de feestdagen of naar de autoboulevard, of naar de huisartsenpost.”

Tandje bij

Het huisartsentekort gaat in heel Nederland spelen, met uitzondering van Amsterdam en Zuidwest Gelderland. Minister Bruins (VVD) stelt dat er al meer opleidingsplekken zijn en dat aan de regeldruk wordt gewerkt. ,,Maar er moet echt een tandje bij.” Voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging ziet het rapport als een ’wake-upcall’. ,,Als we op deze voet doorgaan, is straks niet langer iedere inwoner gegarandeerd van huisartsenzorg.” De minister en LHV gaan in gesprek over oplossingen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen