Baby steeds vaker geboren bij alleenstaande moeder

Dit jaar werd prins Louis geboren in Engeland. Zijn ouders zijn wel getrouwd.© Foto AFP

Roel van Leeuwen
Amsterdam

Steeds meer baby’s worden geboren bij een alleenstaande moeder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2017 ging het om vijftienduizend baby’s, dit is ruim 9 procent van alle levend geboren kinderen.

In 2010 werd ruim 7,5 procent van de baby’s geboren bij een alleenstaande moeder en in 2000 ging het om 6 procent. In Rotterdam, Amsterdam en Almere ligt het percentage levendgeborenen met een alleenstaande moeder boven het landelijk gemiddelde. Volgens het CBS wonen hier relatief veel mensen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse migratieachtergrond en komen eenoudergezinnen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.

Het CBS heeft in het kader van Kerst de gezinssituatie van baby’s in kaart gebracht. Nog steeds komt het merendeel van de baby’s ter wereld in een gezin met twee ouders, maar die zijn wel minder vaak getrouwd. Tot het midden van de jaren zeventig werden bijna alle baby’s geboren bij een getrouwde moeder. Daarna is een dalende trend ingezet.

In 2017 kwam 55 procent van de pasgeboren baby’s terecht in een huishouden van een gehuwd paar. In 2010 ging het nog om 58 procent. Hierbij zijn ook de moeders met een geregistreerd partnerschap meegeteld. Het verschilt per gemeente hoe vaak moeders van pasgeboren kinderen getrouwd zijn. In Urk en Staphorst was dit bij meer dan 95 procent van de moeders het geval.

Een gezin met twee kinderen is het meest gangbaar in Nederland. Ruim de helft van de vrouwen komt daar op uit.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.