Grafietregens Tata Steel en Harsco op agenda IJmondcommissie

Grafietregens Tata Steel en Harsco op agenda IJmondcommissie
Demonstranten tijdens een grafiet-voorlichtingsavond in Wijk aan Zee.
© Ronald Goedheer
Velsen

Op verzoek van SP Velsen worden de grafietregens van Tata Steel en Harsco als onderwerp behandeld tijdens de eerstvolgende IJmondcommissie op 22 januari 2019.

De IJmondcommissie is een samensmelting van raadsleden van de gemeenteraden van Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Hier proberen de politici in IJmondverband tot eensluidende standpunten te komen over zaken die alledrie de gemeenten aangaan.

De SP meent dat de grafietoverlast van Tata Steel en Harsco zodanig grensoverschrijdend is dat dit onderwerp in IJmondverband moet worden geagendeerd.

Lees ook: Grafiethal lost overlast in Wijk aan Zee niet op

De SP stelt vast dat de gemeenten weliswaar geen officiële zeggenschap hebben over de milieuvergunningen van Tata en Harsco. Dit is het terrein van de provincie. In het agendaverzoek van de SP klinkt enigszins het verwijt door dat de provincie niet zo goed zorgt voor de gezondheidsklachten en -zorgen van omwonenden van de staalfabriek. ,,De grafietregens, ontsnapping van gele wolken, meerdere boetes in korte tijd voor milieudelicten én de gebrekkige communicatie daarover, maken dat er twijfels ontstaan of er voldoende oog is voor het belang van inwoners van de IJmond”, schrijft het Velsense SP-raadslid Robert van Koten.

Tijdens de vergadering op 22 januari - waar door belanghebbenden kan worden ingesproken - wil de SP het onder meer hebben over de opbrengst van de diverse bewonersbijeenkomsten.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons