Door SpaceBuzz met André Kuipers mee de ruimte in [video]

Astronaut André Kuipers voor de SpaceBuzz.

Astronaut André Kuipers voor de SpaceBuzz.© foto KASTERMANS STUDIO/BEN DEN OUDEN

Merlin Mulder
Hilversum

Net of je meevliegt met astronaut André Kuipers door de ruimte. Het nieuwe virtual reality lesprogramma SpaceBuzz leert kinderen over de aarde en de ruimtevaart.

Woensdagmiddag werd in Hilversum deze nieuwe raketbus ’gelanceerd’. De vijftienmeter lange voertuig rijdt op inschrijving volgend jaar langs Nederlandse scholen. Kinderen uit groep 7 kunnen met deze lesmethode virtueel de aarde en de maan zien vanuit de ruimte.

De virtual reality-ervaring is bijna eng, zo echt. In speciale meebewegende stoelen en met een speciale bril met koptelefoon op, is het net of deelnemers zelf in een ruimteschip zitten. De omgeving wordt direct vergeten. De brillen reageren op beweging, dus wie omhoog kijkt, ziet ook daadwerkelijk het plafond van het ruimteschip. Tijdens de reis van zo’n vijftien minuten vliegen leerlingen met Kuipers mee de ruimte in en ze zien de aarde vanuit het perspectief van de astronaut. De bekende astronaut hielp mee met de ontwikkeling van het programma, om het zo echt mogelijk te laten lijken.

Kuipers vertelt ondertussen wat er zoal te zien en deelt feitjes over de ruimtevaart ,,Het grens tussen dag en nacht wordt Terminator genoemd.’’ Hij neemt de kinderen mee over Nederland: ,,Als je goed kijkt, zie je zelfs de Afsluitdijk’’ en de rest van Europa. Ook zijn de oceanen te zien, de kleiner wordende ijskappen en de ontbossing in het regenwoud van Borneo. Verschillende satelieten vliegen voorbij, het Noorderlicht is te zien en ook bliksem is een bijzonder gezicht vanuit de ruimte. ,,Zie je de vele lichtjes, dat zijn allemaal mensen’’, vertelt Kuipers tijdens de ruimtetocht. Ook maken de leerlingen nog een klein uitstapje naar de maan, waar Kuipers zelf nog niet is geweest.

Aan het programma is anderhalf jaar gewerkt door technici en onderwijsspecialisten. Het is een non-profit initiatief van de stichting Overview Effect Foundation (ANBI). Om de effecten van virtual reality te onderzoeken, werkt SpaceBuzz samen met Max Louwerse, professor Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie van de Tilburg University. Scholen kunnen zich gratis aanmelden via: spacebuzz.nl

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen