Onderzoek rol politie in zedenzaken naar aanleiding van Hoornse verkrachting

Omslag van het boek dat Sylvia Veld samen met Robert Vinkenborg schreef over haar verkrachting.© Sylviaveld.nl

Van onze verslaggever
Hoorn

De Inspectie Justitie en Veiligheid lanceert een groot onderzoek naar de manier waarop politie en justitie slachtoffers van zedenzaken bejegenen. Aanleiding hiervoor zijn de onthullingen over de Hoornse zedenzaak. Slachtoffer Sylvia Veld is blij met het onderzoek.

De Hoornse vrouw spoorde in 2017 haar eigen Somalische verkrachter op. Het onderzoek van politie en justitie was één groot foutenfestival. De inspectiedienst kwam eveneens tot deze conclusie na eigen onderzoek.

„Ik ben natuurlijk hartstikke blij met het onderzoek. Hiervoor heb ik lange tijd keihard gestreden. Het is goed dat er beter wordt gekeken naar zedenslachtoffers”, zegt Veld. Naar omstandigheden gaat het nu weer redelijk met haar. „Ik heb eerder dit jaar een terugval gehad, maar nu gaat het beter.”

Lees ook: Zedenpolitie focust op ’online’ na Hoornse zaak

Naar aanleiding van het inspectierapport heeft de minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer toegezegd nader te laten onderzoeken welke belemmeringen slachtoffers ervaren bij de aangifte van een zedenmisdrijf. PvdA en VVD hadden het kabinet hiertoe eerder via een motie verzocht.

Lees ook: Slachtoffer Hoornse zedenzaak: ’Blij dat de politiek er bovenop zit’

De inspectie gaat nu de bejegening van de slachtoffers tijdens het opsporingsonderzoek onder de loep nemen en kijken of het vervolgingsbesluit aan het slachtoffer is meegedeeld. Ze voert haar onderzoek uit bij vijf politie-eenheden: Den Haag, Rotterdam, Oost-Nederland, Zeeland/West-Brabant en Limburg. Ze onderzoekt zedendossiers uit 2017 en eerste helft 2018 en houdt interviews met medewerkers.

De inspectie vraagt meerderjarige zedenslachtoffers van deze dossiers om hun medewerking. Hun ervaringen worden in beeld gebracht via enquêtes en interviews.

Sylvia Veld spoorde haar aanrander op via de app Find My iPhone en verzamelde zelf cruciaal bewijsmateriaal. De asielzoeker Mohammed werd veroordeeld en is inmiddels het land uitgezet.

Lees ook: Slachtoffer schrijft boek over Hoornse zedenzaak

Maandagavond werd een documentaire vertoond bij de NPO. Bekijk de documentaire hier.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen