Pauline verbindt heden met het verleden

Pauline van Vliet.© Foto Ronald Goedheer

Koen van Eijk
Castricum

Pauline van Vliet verbindt het heden met het verleden. De geschiedkundige uit Castricum brengt de historie tot leven met lokale projecten. Afgelopen jaar dook ze in het verleden van Hoogovens door met een bus de provincie in te trekken.

Verbinding maken is wat ze doet. Letterlijk, want de bus bracht oud-Hoogovianen bij elkaar. Niet alleen in de IJmond, maar ook daarbuiten. Tot in Schagen toe reed de bus en stroomden massaal oud-staalarbeiders toe om met elkaar herinneringen op te halen.

Hoewel ze aanvankelijk van plan was er een documentaire van te maken, maar dat vanwege geldgebrek moest afblazen, heeft ze nu toch weer het plan opgevat om al die verhalen vast te leggen. ,,Want deze geschiedenis mag niet verloren gaan’’, zei ze.

Pauline van Vliet, actief voor de Stichting Kist, is gefascineerd door mondelinge geschiedenis; historie aan de hand van herinneringen die mensen haar zelf hebben verteld. Die kennen de echte verhalen. Geschiedenis uit een boek is nuttig, weet zij als docent aan het Bonhoeffer College, maar wel een beetje droog natuurlijk.

Een paar jaar geleden dook ze in de historie van IJmuiden, aan de hand van inwoners die de geschiedenis van de stad hebben meegemaakt. Wie stammen er af van de kanaalgravers? Hoe is de visserij in IJmuiden ontstaan? Ze maakte er een film over die een groot succes werd. Veel IJmuidenaren hebben ’m gezien.

Pauline’s ambassadeur is bestuurslid Mieke Jansen van het Hoogovens Museum. ,,Pauline verdient het om IJmonder van het Jaar te zijn. Ze is enorm gedreven en nieuwsgierig. En bovendien een ontzettend aardig mens.’’

Nomineer jouw kandidaat

Wie verdient de titel IJmonder van het jaar 2018? Ken je iemand die woonachtig is in de IJmond en zich met passie ergens voor inzet? Nomineer jouw kandidaat door een mailtje te sturen naar: redactie.ken@nhd.nl of redactie@ijmuidercourant.nl. Met namen, telefoonnummers en motivatie. Je moet wel campagne voeren voor jouw kandidaat. Stemmen op een kandidaat kan nu nog niet.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.