Bjørn Johnsen kopt AZ in slotminuut naar overwinning [video]

Bjørn Johnsen kopt AZ in slotminuut naar overwinning [video]
De beslissende goal: Bjørn Johnsen komt het hoogst en kopt de bal in de verre hoek. Excelsior-doelman Alessandro Damen kan er niet bij.
© Foto ANP Pro Shots
Alkmaar

Hij was door fans al bijna bestempeld tot miskoop, maar zaterdagavond haalde Bjørn Johnsen voor even zijn revanche. In de vierde minuut van blessuretijd kopte de spits AZ naar een zwaarbevochten 2-1 overwinning op Excelsior.

Johnsen was twintig minuten voor tijd in het veld gekomen, toen AZ ondanks een groot veldoverwicht nog steeds op 1-1 stond. De spits, afgelopen zomer van ADO Den Haag overgenomen, moest de boel openbreken.

Maar ook Johnsen leek AZ niet te kunnen redden. Hij miste een kans en had pech bij een kopbal. Totdat het in de laatste minuut van de blessuretijd dan toch meezat. Na een voorzet van Oussama Idrissi kopte Johnsen de bal prima in de verre hoek.

Bjørn Johnsen kopt AZ in slotminuut naar overwinning [video]
Bjørn Johnsen heeft in de laatste minuut raak gekopt. Zijn ploeggenoten zijn al naar hem onderweg.
© Foto ANP Pro Shots

Daarmee ontsnapte AZ en boekte het toch nog een verdiende zege. De akelige herinneringen aan de vorige thuiswedstrijd, de 0-2 tegen Willem II, werden vorige week verdreven door een 0-3 overwinning bij Fortuna Sittard, maar kwamen nu na een half uur opeens toch weer boven.

Een schot van Denis Mahmudov draaide te ver weg van keeper Marco Bizot. Een prachtige goal, dat wel, maar daar had bijna niemand in Alkmaar iets aan. Gevreesd werd al voor een herhaling van de miserabele vorige thuiswedstrijd.

Maar dit keer herpakte AZ zich wel. En belangrijker: het scoorde. Kort voor rust werkte Guus Til de bal van dichtbij in het doel, na een goede aanval waarin het ook eventjes meezat. De voorzet van Thomas Ouwejan werd in eerste instantie weggewerkt door Jurgen Mattheij, maar belandde daarbij weer bij Ouwejan. Die gaf direct weer voor, waarna Til bij de tweede paal helemaal vrijstond.

Zo kon AZ tenminste nog met een positief gevoel de kleedkamer in. Maar tegelijkertijd was de 1-1 een te magere score na een helft waarin AZ had gedomineerd en het diverse kansen had gehad om op voorsprong te komen.

Bjørn Johnsen kopt AZ in slotminuut naar overwinning [video]
Calvin Stengs (links) in duel met Excelsior-speler Ryan Koolwijk.
© Foto ANP Pro Shots

Schoten van Thomas Ouwejan en Oussama Idrissi werden geblokt, terwijl een mooi schot van Calvin Stengs door doelman Alessandro Damen over werd getikt. En dan was er ook nog een kans voor Jonas Svensson, maar de rechtsback schoot recht op Damen.

Zo scharrelde AZ in het eerste half uur de kansen bij elkaar, maar was het het verdedigende Excelsior dat juist op voorsprong kwam door de goal van Mahmudov.

In de tweede helft drong AZ opnieuw bijna drie kwartier lang aan. Het had de pech dat Idrissi, clubtopscorer dit seizoen, niet zijn avond had. Te veel acties mislukten, te vaak liep hij zich vast. Maar Idrissi is Idrissi.

Die blijft proberen en kan dan toch nog beslissend zijn. Zo leek hij nu in de 83e minuut de assist voor de 2-1 te leveren. Na twee man te hebben gepasseerd legde hij de bal terug op Til, die de tijd en ruimte had om raak te schieten. Hij schoot rakelings naast.

Het was niet de enige kans voor AZ in de slotfase. Zo haalde een kopbal van Til het net niet en werd een kopbal van invaller Bjørn Johnsen uit de hoek getikt door Damen. Kort daarvoor had Johnsen zelf een kans om zeep geholpen door in vrije positie voor het doel de bal niet goed aan te nemen.

Het werd hem uiteindelijk vergeven na zijn rake kopbal in de vierde minuut van blessuretijd.

AZ-Excelsior 2-1

30. Mahmudov 0-1, 39. Til 1-1, 90+. Johnsen 2-1.

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til, Maher; Stengs (71. Johnsen), Seuntjens, Idrissi.

Excelsior: Damen; Fortes, Mattheij, Matthys, Burnet; Haspolat, Messaoud (86. Hadouir), Koolwijk, Bruins; Mahmudov, Omarsson (71. El Hamdaoui).

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons