Vergeet onze doodgeboren kinderen niet

Jolie is er niet meer, maar hoort toch helemaal bij het gezin van Natasja Geyteman-Bos.

De Eerste Kamer stemt dinsdagmiddag over het voorstel om de wet Basisregistratie Personen (BRP) te wijzigen.

,,Eindelijk erkenning”, zegt initiatiefneemster Natasja Geyteman-Bos uit Katwijk. Zij verloor haar dochter Jolie na ruim veertig weken zwangerschap. Gaat de Eerste Kamer akkoord, dan gaat de wet binnen drie maanden daadwerkelijk in. Mét terugwerkende kracht.

,,Dus ook als je in het verleden een kind verloor tijdens de zwangerschap kun je naar het gemeentehuis om het te laten registreren. Een moeder vertelde dat ze in 1960 haar doodgeboren kindje niet eens mocht zien. Het werd gewoon weggehaald. Zo schrijnend. Het is ergens begraven en niemand wist hoe en wat. Als zij een aangifte kan bemachtigen, kan ze haar kind alsnog laten registreren. Het eindoordeel voor zo’n aangifte ligt bij de ambtenaren. De staatssecretaris heeft ze meegegeven er coulant mee om te gaan.”

Volgens Natasja Geyteman geldt er geen minimum aantal weken zwangerschap voor opname in de Basisregistratie Personen. ,,Aan de ouders de keuze of ze hun kind willen laten opnemen.”

Het doel van de wetswijziging is, zo staat in het voorstel: ’Niet alleen door het laten opmaken van een akte van de burgerlijke stand het feitelijke bestaan van het kind in een overheidsdocument vast te leggen, maar dit kind ook te vermelden in de BRP. Om zo recht te doen aan het feit dat deze kinderen voor de geboorte hebben geleefd’.

Lees meer: ’Vlak voor de finish is onze Jolie overleden’

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.