Zaanse bruggen krijgen noodknop als dat helpt

Rob Swart
Zaanstad

Elke brug krijgt een noodknop indien het de veiligheid bevordert wanneer gebruikers de brugwachter kunnen waarschuwen.

Dat beloofde burgemeester Jan Hamming donderdag in het Zaanstad Beraad, waar SP en GroenLinks om zo’n knop vroegen. Op initiatief van Wesley Fontijn is een waarschuwingsknop er wel gekomen op de Den Uylbrug nadat zijn moeder in 2015 op die brug verongelukte. Ook is daar het bewegende deel geel geschilderd. Dat wil Hamming op de andere bruggen toepassen als dat goed is voor de veiligheid.

Ook heeft hij opdracht gegeven te kijken of de waarschuwingslichten op de Prins Bernhardbrug wel op de goede plaats staan. Fontijn, die van de veiligheid van de Zaanse bruggen een missie heeft gemaakt, zegt dat voor voetgangers die met de trap de brug op gaan het licht niet te zien is. Zeker niet als zij hun aandacht richten op de ongebruikelijke afmetingen van de traptreden en dus naar beneden kijken.

Daar komt bij, meldde Roland van Braam (SP) dat het geluidssignaal niet klinkt als de lichten gaan knipperen maar pas als de slagbomen naar beneden gaan.

Dat bracht Tjeerd Pietersma (PvdA) bij de vraag hoe het zit met de veiligheidscontrole van alle bruggen, zoals die na het ongeluk in 2015 is aanbevolen door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hamming moest erkennen dat niet alle bruggen gecontroleerd zijn en waarschijnlijk ook de Bernhardbrug niet.

De raad wordt komende week uitgebreid geïnformeerd over wat er met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad is gedaan.

Hamming beloofde extra aandacht voor de Julianabrug, waar toeristen vaak niet weten dat de brug open kan.

Zie voor de bevindingen van Wesley Fontijn over de Prins Bernhardbrug https://www.facebook.com/fontijn.wesley/posts/1440824196053659

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.