Vijf lokalo’s verbinden zich met Code Oranje

Vijf lokalo’s verbinden zich met Code Oranje
Bert Blase, grondlegger van de politieke partij Code Oranje.
© ANP/Bart Maat
Haarlem

In vijf gemeenten hebben lokalo’s zich verbonden met de beweging die de politieke agenda ’van onderaf’ wil agenderen Code Oranje. Het gaat om Trots Haarlem/Code Oranje, Samen Beverwijk/Code Oranje en Gemeentebelangen Bergen/Code Oranje in Noord-Holland.

De andere plaatsen zijn Schiedam en Valkenswaard. Hoewel de mogelijkheid voor landelijke partijen ook open staat zich Code Oranje te noemen, is daarvan door die partijen nog geen gebruik gemaakt. Voor de kieslijsten van de Statenverkiezingen in diverse programma’s hebben zich dertig mensen gemeld.

Bert Blase, initiatiefnemer van Code Oranje en waarnemend burgemeester van Heerhugowaard: ,,In de lokale politiek wordt dagelijks de noodzaak ervaren om meer zeggenschap aan inwoners te geven. De steun van deze partijen vergroot de kans fors dat Code Oranje doordringt tot de Staten van de verschillende provincies en de Eerste Kamer. En daarmee krijgt de omvorming van onze democratie op provinciaal en landelijk niveau de boost die broodnodig is.”

In ons land zijn ongeveer 700 lokale politieke partijen actief. Allen met hun eigen kleur en oorsprong. Bij de gemeentelijke verkiezingen stemt ruim 30% van de kiezers op deze partijen. Een flink deel van deze partijen heeft ‘democratische vernieuwing’ hoog op hun politieke agenda staan. Met een deel daarvan heeft Code Oranje afspraken gemaakt, waarbij enerzijds hun lokale autonomie gewaarborgd is, en tegelijk duidelijk wordt dat er eensgezindheid is in streven naar meer burgerzeggenschap en vernieuwen van de democratie.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons