Nieuw clubgebouw Nassaupark Bovenkarspel voor zes verenigingen

Nieuw clubgebouw Nassaupark Bovenkarspel voor zes verenigingen
De bestuursleden Ton Groot (ijsclub), Wijnand Doffer (skeeleren), Louwrens Rook (wielrennen), René Henrotte en Niels Huisman (BMX), René Schraa (skeeleren), Vannessa van den Berg (huttendorp) en Fred Stuijts (jeu de boules) in het 'gedateerde' clubhuis.
© Foto Theo Groot
Bovenkarspel

In de zomer van 2020 moet er een nieuw clubgebouw staan in het Nassaupark in Bovenkarspel. Zes verenigingen die het park gebruiken, zijn tot overeenstemming gekomen en hebben een stichting opgericht om gezamenlijk te komen tot een nieuwe huisvesting.

Het bestaande gebouw, oorspronkelijk de kantine van IJsvermaak en wielervereniging West-Frisia, staat bijna veertig jaar en voldoet niet meer.

Louwrens Rook, penningmeester van de beheersstichting, heeft een toezegging van de gemeente voor twee ton, maar weet al dat ze op zoek moeten naar sponsoren en bijdragen uit daarvoor bestemde fondsen.

Daarnaast zal vanuit de betrokken verenigingen zelfwerkzaamheid moeten komen om de kosten te drukken.

Naast de ijsclub en de wielervereniging, respectievelijk 850 en 260 leden, gaan ook de Skeelerclub Stede Broec (70 leden), Jeu de Boules Club De Drommedaris (31 leden), BMX Stede Broec (35 leden) en het Huttendorp Stede Broec met zeventig vrijwilligers deelnemen in het nieuwe clubgebouw.

De komende tijd gaat het bestuur inventariseren wat elke vereniging voor eisen heeft voor het nieuwe gebouw. Dat ligt nogal verschillend. Zo wil de ijsclub vooral bergruimte voor machines en materialen. En als de ijsbaan in gebruik is een kantine om de schaatsers van koek-en-zopie te kunnen voorzien.

De wielervereniging wil graag vergaderruimte, maar ook kleedruimte en douches. In het huidige gebouw zijn ook douches maar die zijn al jarenlang buiten gebruik. Verder moet er een gezellige bar in komen en een goede keuken. En kluisjes om persoonlijke spullen in op te bergen.

Elke vereniging heeft zo zijn wensen waardoor het gebouw vooral multifunctioneel moet worden met aanpasbare ruimtes en vertrekken. Ook geschikt voor bijvoorbeeld de jaarvergaderingen en feestavonden.

Het nieuwe clubgebouw komt aan de andere kant van het toegangspad naar de ijsbaan. De verenigingen, die ieder hun eigen seizoenen kennen, kunnen niet zonder onderdak. Het huidige gebouw kan dus pas gesloopt worden als het nieuwe klaar is.

Wethouder Nico Slagter is blij dat de clubs er uit zijn. „In 2017 hebben we al 220.000 euro op de begroting gereserveerd. Als de verenigingen zelf het beheer ter hand nemen, is er sprake van een win-win-situatie. Bij kleinere problemen kunnen de vrijwilligers sneller en voordeliger een oplossing bieden dan de gemeente. Maar er blijft altijd een vorm van overleg en samenwerking.”

Deze zomer moet er in iedere geval een plan liggen.

<noiframe>

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen