Zonnestraal niet op Unesco Werelderfgoedlijst

Landgoed Zonnestraal.

Landgoed Zonnestraal.

Leander Mascini
Hilversum

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven heeft besloten om Zonnestraal niet voor te dragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Zij heeft het advies van een commissie overgenomen en besloten om het voormalige sanatorium in Hilversum te verwijderen van de voorlopige lijst van nominaties.

Dat is een bittere pil voor de gemeente, dat sinds 2010 probeert om Zonnestraal op de Werelderfgoedlijst te krijgen.

De minister is in een brief aan het college duidelijk over de reden van de afwijzing: „Santorium Zonnestraal is sinds de bouwtijd een internationaal hoog gewaardeerd en iconisch monument. Het Werelderfgoedcomité van Unesco stelt echter strenge eisen aan de opname op de Wereldertgoedlijst. Het erfgoed dient van uitzonderlijke universele waarde te zijn. De expertgroep geeft aan dat het monument Zonnestraal niet voldoet aan deze kwalificatie.”

Het college geeft in een reactie aan dat zij de afwijzing jammer vindt, maar dat zij gewoon doorgaat met de (restauratie)plannen.

Zonnestraal was een sanatorium in Hilversum. Het complex was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers met tbc. Het werd in 1928 geopend. Het ontwerp is van architect Jan Duiker. In 2957 werd Zonnestraal een ziekenhuis. Momenteel zitten er verschillende bedrijven op het landgoed.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen