Duin en Kruidbergmavo Driehuis adopteert ’struikelstenen’ in Santpoort-Zuid

Duin en Kruidbergmavo Driehuis adopteert ’struikelstenen’ in Santpoort-Zuid
De struikelstenen voor de weggevoerde bewoners van Huize Dina zijn afgelopen oktober geplaatst.
© archieffoto
Driehuis

De Driehuizense Duin en Kruidbergmavo gaat de ’struikelstenen’ adopteren die herinneren aan de vijftien Joodse meisjes en jonge vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Huize Dina in Santpoort-Zuid werden weggevoerd.

Dat heeft de school afgesproken met Historische Kring Velsen, die zich hard heeft gemaakt voor de plaatsing van de gedenktekens bij de voormalige opvang aan de Duinlustparkweg.

Lees ook: Gedenkplek voor vijftien gedeporteerde bewoonsters Huize Dina

Op welke manier de Driehuizense onderwijsinstelling zich precies over de struikelstenen gaat ontfermen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar Paul Kuiper van de Historische Kring toont zich verheugd.

,,Mijn dochter en haar vriendin, beiden leerlingen van de Duin en Kruidbergmavo, woonden begin oktober de plaatsing van de gedenktekens bij en hebben daar ook bloemen gelegd. Zo is het idee ontstaan om de school erbij te betrekken. Op die manier kan het verhaal van Huize Dina en de weggevoerde en uiteindelijk vermoorde bewoners namelijk worden doorverteld. Niet alleen aan de huidige leerlingen, ook aan komende generaties. Het kan hen op een directe manier aanspreken. Ook omdat sommige slachtoffers leeftijdgenoten van de scholieren waren.’’

Gezicht

Cindy Garcia-Müller, geschiedenisdocent en leercoördinator op de Duin en Kruidbergmavo, juicht de gang van zaken eveneens toe.

,,Dit is een heel mooi initiatief. Ik hecht grote waarde aan wat ik omgevingsonderwijs noem. De gebeurtenissen in en rond Huize Dina zullen onze scholieren raken, onder meer doordat Santpoort-Zuid naast de deur ligt. Geschiedenis is eigenlijk een abstract vak. Maar op deze manier krijgen oorlogsslachtoffers een gezicht en wordt het belang van herdenken extra onderstreept.’’

Als het aan Paul Kuiper ligt, zullen leerlingen van de Duin en Kruidberg mavo vanaf volgend jaar telkens op 4 of 5 mei bij de nieuwe gedenkplek aan de Duinlustparkweg zijn te vinden.

,,Zij kunnen daar vanaf school gezamenlijk heen fietsen. Om bijvoorbeeld de messing plaatjes met de namen van de weggevoerde meisjes en vrouwen op de zogenoemde Stolpersteine op te poetsen, als dat nodig is. Ook kunnen daar dan weer bloemen worden gelegd en - naar Joods gebruik - steentjes.’’

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons