Ralph Tuijn uit Castricum begint aan nieuw avontuur: zevende oceaanoversteek

Ralph Tuijn uit Castricum begint aan nieuw avontuur: zevende oceaanoversteek
Roeier Ralph Tuijn.
© ANP
PORTIMAO

Avonturier Ralph Tuijn uit Castricum wilde woensdag 12 december voor de zevende keer aan een oceaanoversteek beginnen, maar heeft zijn reis moeten uitstellen.

Met de roeiboot Algea gaat Tuijn in zijn eentje de Atlantische oceaan over. De wereldrecordpoging start nu vermoedelijk vrijdag in Portimão in Portugal. Volgens een woordvoerder staat de wind ,,totaal verkeerd" en wel landopwaarts, wat het roeien uiteraard bemoeilijkt.

Lees meer: Haarlemse vrienden maken monstertocht; ook Ralph Tuijn uit Castricum roeit oceaan over [video]

Naar alle waarschijnlijkheid komt hij 50 tot 55 dagen later aan Frans-Guyana, een roeitocht van ruim 6000 kilometer. Het huidige record staat op 96 dagen.

Als de oversteek lukt, is de 47-jarige Tuijn de eerste mens die viermaal van Europa naar Amerika is geroeid. Waar hij bij vorige oversteken 12 uur per dag roeide, probeert hij nu een schema vast te houden waarin hij 16 uur per dag aan de riemen zal trekken.

Lees ook: Record voor oceaanroeier Ralph Tuijn

Tuijn wil met zijn oversteek geld binnenhalen voor de Plastic Soup Foundation, die zich bezighoudt met het terugdringen van plastic afval in de wereldzeeën.

De Haarlemmers Erik Koning, Marcel Ates, David de Bruijn en Bart Adema vertrekken ook woensdag voor een Atlantische oversteek met roeiboot.

Ze doen mee aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, een wedstrijd over een afstand van 5600 kilometer van het Canarische eiland La Gomera naar Antigua in de Caraïben. Er doen dertig internationale teams mee. De vier roeiers varen in een boot van Ralph Tuijn.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons