Premium

’Geldlening’ niet meer in akte verkoop postkantoor

’Geldlening’ niet meer in akte verkoop postkantoor
Rob Scholte en advocaat Friedberg bij een eerdere rechtbankzitting.
© Erna Faust
Den Helder

In de notariële akte in verband met de verkoop van het postkantoor staat niet meer dat de gemeente Den Helder een geldlening heeft verstrekt aan bouwbedrijf Tuin bij de verkoop van het postkantoor.

Dat is maandag gebleken bij de rechtbank Alkmaar. Drie rechters buigen zich nu over de vraag of Rob Scholte al een koopovereenkomst had met de gemeente voordat het gebouw, waarin zijn museum was gevestigd, aan Tuin werd verkocht. En of de verkoopovereenkomst met Tuin vernietigd moet worden. Volgens stadsadvocaat Bill Vis is er nooit sprake geweest van een koopovereenkomst met Scholte, omdat de advocaten daar geen mandaat voor hadden. De advocaten van Scholte bestrijden dat.

Staatssteun

De rechters moeten ook beoordelen of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun aan Tuin. In de notariële akte stond namelijk dat het bouwbedrijf van de gemeente een geldlening heeft gekregen van 324.000 euro. Het bedrijf had al 326.000 euro betaald. Volgens advocaat Benno Friedberg is Tuin bevoordeeld omdat in de openbare inschrijving niets stond over de mogelijkheid een geldlening te krijgen. Als dat er wel in had gestaan, hadden wel meer gegadigden gereageerd, is zijn overtuiging.

Asbest

De gemeente had eerder laten weten dat er van een lening geen sprake is. Bouwbedrijf Tuin moet dat bedrag betalen zodra het pand van asbest is ontdaan. Maar volgens Friedberg voelde de gemeente nattigheid nadat de rechter had gevraagd die geldlening uit te leggen. De notariële akte is vervolgens aangepast. Gerectificeerd, zegt de gemeente, want het was een fout. Gerepareerd, vindt Friedberg, omdat de gemeente op die manier probeert een kromme situatie recht te breien. Volgens stadsadvocaat Ilse van der Poel heeft de notaris ten onrechte het woord geldlening gebruikt. Rechter Martine van Rijn vond die verklaring een beetje vreemd: „Een notaris is deskundig op dat gebied.”

Uitleggen

Friedberg vindt het raar dat de gemeente Den Helder steeds moet uitleggen wat er eigenlijk bedoeld wordt met wat er op papier staat. Zo is het bod van Tuin volgens hem drie kwartier na de uiterste termijn van de openbare inschrijving binnengekomen, om kwart voor vijf. Klopt niet, zegt de gemeentelijke manager vastgoed die ook op de zitting was. „Toen ik om tien voor vier de kamer binnenkwam, lag het bod van Tuin er al. Het proces verbaal van de notaris is om kwart voor vijf opgemaakt.”

Bouwbedrijf Tuin zou bereid zijn het voormalige postkantoor aan Rob Scholte te verkopen. Dat zegt Benno Friedberg. Omdat hij volgens de rechtbank huurder is, wilde Scholte terug in het pand. Tuin wilde daar niet over praten, wel over verkoop van het gebouw, aldus Friedberg.

Tuin verwijst het verhaal naar het rijk der fabelen: ,,Het is onzin, ik weet van niks. Ik heb hem het pand nooit te koop aangeboden.’’

De rechtbank doet op 23 januari uitspraak in deze slepende zaak.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen