Definitief: Arne Slot nieuwe hoofdtrainer AZ

Arne Slot tijdens de training van maandag van AZ.© Foto Theo Brinkman

Theo Brinkman
Alkmaar

Arne Slot is volgend seizoen de hoofdtrainer van AZ. Slot volgt daarmee John van den Brom op, die aan het eind van dit seizoen na bijna vijf jaar de club gaat verlaten.

De 40-jarige Slot is momenteel assistent van Van den Brom. Hij kwam in de zomer van 2017 naar AZ, dat hem overnam van Cambuur.

Lees ook: Van den Brom na dit seizoen weg bij AZ

Bij die club was hij bijna een heel seizoen interim-hoofdtrainer, samen met Sipke Hulshoff.

Vanwege de goede prestaties van het duo en de rol die Slot daarin speelde, wilde AZ hem graag inlijven – ook al was de staf van AZ op dat moment al voorzien van twee assistent-trainers: Dennis Haar en Leeroy Echteld. Vanwege de komst van Slot vertrok Dennis Haar die zomer naar PSV.

Arne Slot en John van den Brom aan het eind van de training van maandag.© Foto Theo Brinkman

Al direct na zijn komst naar AZ was op het trainingsveld duidelijk te zien dat Slot van Van den Brom veel gelegenheid kreeg - en die ook nam - om trainingen te leiden.

Slot had er ook geen geheim van gemaakt dat het zijn ambitie was om op termijn hoofdtrainer te worden, hetzij bij AZ, hetzij bij een andere club. Hij moest daarvoor echter wel eerst het diploma Coach Betaald Voetbal halen.

Arne Slot tijdens de training van maandag van AZ.© Foto Theo Brinkman

Die cursus volgde hij vorig seizoen, in zijn eerste jaar bij AZ dus. Afgelopen voorjaar haalde hij het diploma. Hij had derhalve afgelopen zomer al doorgeschoven kunnen worden, maar AZ verlengde in januari het contract van Van den Brom met een jaar.

Geen trainer was langer werkzaam bij AZ dan Van den Brom. ,,Ik ben trots dat ik als langstzittende trainer de boeken inga. De afgelopen vijf jaar heb ik mooie seizoenen beleefd bij AZ. Maar het is nog te vroeg om terug te blikken. Vanaf nu gaat de focus weer op dit seizoen. We gaan er de komende maanden alles aan doen om het seizoen AZ-waardig af te sluiten'', aldus Van den Brom maandagmiddag.

De huidige hoofdtrainer, John van den Brom (links), en de toekomstige hoofdtrainer, Arne Slot (midden), tijdens de training van AZ.© Foto Theo Brinkman

Onder zijn leiding plaatste AZ zich in zijn eerste seizoen met een derde plaats in de eredivisie rechtstreeks voor Europees voetbal. Ook in het seizoen 2015-2016 slaagde AZ erin zich - als vierde in de eredivisie - rechtstreeks te plaatsen voor de Europa League. Het seizoen erop overwinterde AZ in de Europa League, na een 3-2-zege op het Russische Zenit Sint-Petersburg. AZ bereikte dat seizoen ook de finale van de KNVB-beker, waarin het van Vitesse verloor.

In 2018 drong AZ nogmaals door tot de finale van het bekertoernooi. Dit keer was Feyenoord te sterk voor de Alkmaarders, die in de eredivisie als derde eindigden. Alireza Jahanbakhsh werd namens AZ topscorer van de eredivisie. De Iraniër scoorde 21 keer en verdiende een recordtransfer naar Brighton.

De duur van het contract van Slot en de verdere invulling van de staf zal in de loop van de tweede seizoenshelft worden gepresenteerd.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen