Hoornse zedenzaak als ’docudrama’ op tv

Willemien Slot speelt de rol van Sylvia Veld.

Willemien Slot speelt de rol van Sylvia Veld.© Foto aangeleverd

Eric Molenaar
Hoorn

Het verhaal van de Hoornse Sylvia Veld (28), die op 16 oktober 2016 door een Somalische asielzoeker werd aangerand, is verfilmd. Een ’docudrama’ over de Hoornse zedenzaak, dat net als het boek dat Veld schreef ’De jacht op mijn verkrachter’ heet, is maandag 17 december te zien bij Avrotros op NPO3.

Producent is Paul Ruven, drievoudig winnaar van een Gouden Kalf. Hij weet het verhaal van de Hoornse, die na een avond stappen in de bosjes werd gesleurd, aangerand en bijna gewurgd, in 45 minuten samen te vatten.

Lees hier meer: Sylvia Veld heeft voor altijd een hand op de keel

Zij vond zelf de dader, via de iPhone die hij van haar had gestolen, en wist hem in de val te lokken. Naar aanleiding van het falen van de politie bij het onderzoek heeft de Noord-Hollandse zedenpolitie haar werkwijze aangepast.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De dader werd in juni vorig jaar veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Hij is ruim een half jaar geleden het land uitgezet, maar Sylvia is inmiddels meermalen met de dood bedreigd, ook vanuit Somalië. De politie heeft dit in onderzoek.

Ruven las over de zaak in de krant en kocht vervolgens het boek, dat hij ’in één ruk’ uitlas. ,,Het is bijna een film, een hele spannende thriller. Vol emoties, gevoelens van onrecht en blijdschap als ze hem eindelijk te pakken heeft gekregen.’’

Hij vond dat dit verhaal verteld moest worden en was blij dat Avrotros dat met hem eens was. ,,Zij vonden het ook belangrijk dat veel mensen dit zien. Dit kan iets zijn dat vrouwen, die zoiets hebben meegemaakt, een hart onder de riem steekt. Het werkt misschien zelfs therapeutisch.’’

Robert Vinkenborg, de journalist die samen met Sylvia Veld haar boek schreef, zegt dat de documentaire het verdient het om gezien te worden, ,,Ook om andere vrouwen te sterken. Het moest natuurlijk kort, maar het is hem gelukt de boodschap goed te vertellen. We hebben fantastisch samengewerkt.’’

De uitzending is op 17 december om 22.20 uur op NPO3.

Het boek is te koop in de boekhandel en via www.sylviaveld.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen