Marktkooplui Castricum willen marktmeester terug

Marktkooplui Castricum willen marktmeester terug
Marktkoopman Dirk Groen: ,,Als er een stroomstoring is, kloppen ze nu bij mij aan.’’
© foto koen van eijk
Castricum

De kooplui op de vrijdagse weekmarkt van Castricum zijn boos. Ze willen een marktmeester. Sinds hun geliefde marktmeester Jan van Slooten met pensioen is, moeten ze het zonder doen.

„Marktmeester is een vak. Daar is een speciale opleiding voor. Het is niet iets wat je er even bijdoet”, zegt koopman Dirk Groen, lid van de marktcommissie en voorzitter van de Castricumse Marktondernemers Vereniging.

Koopman staat al 32 jaar met zijn handel in hondenkluiven, hondensnacks en hondenspeeltjes op de weekmarkt van Castricum. Doorgaans was dat goed werken.

,,Dat komt omdat er een marktmeester was. Een aanspreekpunt, een schakel met de gemeente. Sinds ruim een maand hebben we er geen meer. We hebben van de verantwoordelijke ambtenaar te horen gekregen dat de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren, red.) nu allemaal marktmeester zijn. Ze zijn van goede wil, maar een marktmeester zijn ze niet.’’

In een brief in september liet de Castricumse Marktondernemers Vereniging al aan de chef van de boa’s en aan het college van b en w weten dat er met het aanstaande pensioen van Van Slooten een probleem zat aan te komen. ,,Jan wilde wel een of twee dagen aanblijven als marktmeester. Dan kon hij meteen Heiloo erbij doen, waar hetzelfde probleem speelt’’, aldus Groen.

Volgens hem zag de burgemeester het wel zitten, maar de boabaas niet. Of dat zo is, kan niet worden geverifieerd. Namens het college is niet de burgemeester, maar wethouder Ron de Haan voor de markt verantwoordelijk. Hij laat weten zich niet uit te laten over ’de inzet van medewerkers, hun kwaliteiten en competenties’. Wel wil hij met de marktkooplui ’in gesprek’.

Na weken met miscommunicatie en veel frustratie, met name bij de kooplui, is er nu een gesprek gearrangeerd op maandag 17 december.

,,Eindelijk, de eerste brief is van 14 september. Wij zijn ondernemers, dingen moeten opgelost worden. Als hier een stroomstoring is, weet niemand wat te doen. De boa’s komen het aan mij vragen! Maar het is een taak van de marktmeester. Als je je wilt afmelden vanwege vakantie, weet je niet wie je moet bellen.’’

Stormen

Zijn collega, aardappelhandelaar Karel Jansen vult aan: ,,Als het gaat stormen, moet er een marktmeester zijn die zegt: inpakken en wegwezen. Wij als ondernemers zullen dat niet zo snel doen. Wij blijven liever staan om die ene klant nog te kunnen bedienen. Een collega had een lekke band. Waar is dan de marktmeester, die even zorgt dat er ruimte openblijft om hem er later nog tussen te zetten? Die is er niet.’’

Groen: ,,De schakel ontbreekt, het contact dat je nodig hebt om snel te kunnen handelen. Onlangs is de groenteman vertrokken. Wie gaat hem vervangen? We willen een complete markt met een breed aanbod. Wie gaat op zoek naar een ander? Wij hebben contacten, we kunnen best iemand vragen, maar dat is onze taak niet. Dat moet de marktmeester doen.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons