Expositie in in Hoorn vol cultuurbehoud en geheime kennis

Expositie in in Hoorn vol cultuurbehoud en geheime kennis
Marcel Pinas met werk van zijn expositie Tembe Afaka.
© Foto Theo Groot
Hoorn

’Behoed onze cultuur’. Bepaald geen onbekend thema in Nederland op dit moment. In Hotel Mariakapel (HMK) in Hoorn opende vrijdagavond een tentoonstelling rond dit thema. Marcel Pinas werpt ermee licht op zijn eigen cultuur en hij laat de bezoekers nadenken over de hunne.

Pinas werd geboren in Suriname en is afkomstig van de Ndyuka. Dit is een groep Surinaamse Marrons, van oorsprong Afrikaanse mensen die in de zeventiende eeuw door Nederlanders met slavenschepen naar Suriname werden gebracht om op de plantages te werken. Ze ontworstelden zich aan de slavernij door het bos in te vluchten.

Pinas gebruikt het Afaka schrift in zijn beeldtaal. Dit is een schrift van 56 letters dat begin 20e eeuw werd ontwikkeld voor de Marrongemeenschap, om met elkaar te kunnen communiceren.

,,Omdat de Marrons in het bos wonen wordt er al snel gedacht dat ze dom zijn, niet met een computer kunnen omgaan en dergelijke’’, zegt Pinas.

,,Maar dat eigen schrift is daar wel ontwikkeld. Wat ik met deze tentoonstelling wil laten zien is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je doet: iedereen heeft iets bijzonders. Dat moet je ontwikkelen en verkopen.’’

De expositie Tembe Afaka bestaat deels uit bestaand werk van Pinas, maar ook uit werk dat ter plekke is gemaakt met hulp van vrijwilligers uit Hoorn. ,,Ik werk veel met lokale mensen. Door mijn cultuur te laten zien en ze daarmee aan het werk te laten gaan, gaan ze vanzelf nadenken over hun eigen cultuur en wie ze zijn. Als mijn cultuur belangrijk is om te laten zien, dan is die van jou dat ook.’’

Tekeningen

Veel onderdelen van de expositie zijn opgebouwd uit het Afaka schrift. Ook twee gigantische tekeningen van tien bij drie meter, waarop Pinas met waskrijt twee weken lang tekens plaatste, de meeste over elkaar heen, zodat er grillige wolken ontstonden.

Op de rand van het balkon in de kapel bracht Pinas in glazen letters een boodschap over ’hoe we de wereld tot een betere plek kunnen maken’.

,,Teruggaan naar het begin. Wij leven in het bos, produceren geen grote uitstoot. We gebruiken wat we nodig hebben. En laten daarmee dus zien dat het kan.’’

In houten kisten die Pinas bij de lokale Xenos kocht, zijn sieraden te zien die hij eerder al maakte. Daarmee verbeeldt hij de ’geheime kennis’ van de Marrons, die door hen in de vorm van voorwerpen ook in kisten worden bewaard.

De expositie is te zien tot en met 19 januari. Hotel Maria Kapel is geopend van donderdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur, Korte Achterstraat 2a.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons