Premium

Brugklassers bouwen samen windmolens bij boerderij Hoofddorp

Brugklassers bouwen samen windmolens bij boerderij Hoofddorp
Samen windmolens in elkaar zetten op het terrein van C-Bèta.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Hoofddorp

Ze hebben niet eens in de gaten dat het is gaan regenen, zo geconcentreerd werken de brugklassers van het Herbert Vissers College (HVC) aan hun windmolen.

Het exemplaar van zeven meter hoogte bouwen ze op in de voortuin van hoeve De Vogel aan de Rijnlanderweg, waar duurzaamheidsproeftuin C-Bèta is gevestigd. Met de andere groep scholieren, bij elkaar zijn het er 55, worden deze middag twee molens opgebouwd.

Daarmee wordt de energieweek Urban Wind van de HVC-brugklassers afgesloten. Dinsdag zijn ze in groepjes op excursie geweest naar een windmolen van Meerwind, waar ze dankzij Lex Mooiweer onder begeleiding ook in mochten. Donderdag hebben ze op school hun eigen windmolen gebouwd.

,,Als van deze groep over tien jaar één scholier, liefst een meisje, iets heeft bedacht om het rendement van windmolens te verbeteren, hebben wij het vandaag goed gedaan’’, zegt Ida van Praag. Zij is voor duurzaamheidscentrum NMCX de leider van het project. ,,Het is een combinatie van educatie, circulair denken en onderwijs’’, vertelt ze. ,,De leerlingen doen goed mee dankzij de inspiratie die ze bij docent Jorick Bol kunnen opdoen. Ik vroeg van de week aan een scholier die niet zo op de voorgrond treedt: wat heb je vandaag geleerd? Daar kwam een heel verhaal uit, alles van a tot z. Daaruit blijkt dat het echt zin heeft om ze op deze leeftijd met duurzaamheid in de vorm van windenergie in aanraking te laten komen. Niet iedereen pikt het op en dat hoeft ook niet, maar wij willen de jongeren bereiken die hier mogelijk later mee aan de slag gaan.’’

Doel van het project is in officiële taal ’de toekomstige generatie via onderzoekend leren ervaring laten opdoen met duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie’. De windmolens zijn beschikbaar gesteld door nutsbedrijf Alliander die vanmiddag een filmploeg alles laat vastleggen. Het is de bedoeling met dat beeldmateriaal andere scholen enthousiast te maken voor een duurzaamheidsproject. Richard Bartels van C-Bèta ontvangt graag nog veel meer scholieren op zijn boerderij. Het doel van NMCX is om alle scholen voor voortgezet onderwijs in Haarlemmermeer binnen te halen.

Met de week vol windenergie wordt voortborduurd op het project ’Laat maar waaien’ van anderhalf jaar geleden. Toen kregen driehonderd basisscholieren les over de techniek achter windmolens, maar ook de relatie tussen duurzaam opgewekte (wind)energie en een circulaire economie.

Na ruim een uur voorbereiden en samenwerken gaan de windmolens de lucht in en kijken de scholieren trots naar het resultaat van hun inspanningen in de regen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen