Bijl aan wortel kerstboominzameling in Stichtse Vecht. Of toch niet?

Bijl aan wortel kerstboominzameling in Stichtse Vecht. Of toch niet?
Kerstboominzameling in Leiden in 2012.
© ANP
Loenen

Het lijkt misschien een klein dingetje, maar in de gemeente Stichtse Vecht, waar Loenen, Vreeland en Nigtevecht deel van uitmaken, heeft de verandering van de kerstboominzameling veel losgemaakt.

In de gemeentelijke nieuwsbrief verscheen het bericht dat de traditionele inzameling, gekoppeld aan een loterij voor kinderen tot 16 jaar ophoudt te bestaan. De interesse van de jeugd loopt terug en het aantal ingeleverde bomen ook.

Al in januari 2019 kunnen inwoners op verschillende manieren hun kerstboom aanbieden: zelf wegbrengen naar een afvalscheidingsstations, meegeven aan kinderen of hun boom inleveren op een vast moment op een vast punt in de wijk. Het nieuwe jaar 2019 werd bestempeld als overgangsjaar, waarbij kinderen nog steeds bomen kunnen brengen in ruil voor lootjes.

Daarnaast mogen inwoners de afgedankte boom ook naast hun groene afvalcontainer plaatsen. Daarmee wil de gemeente ’zwerfbomen’ voorkomen.

Het gemeentebestuur voelt zich echter aangesproken door de vele reacties op de verandering en heeft daarom een verklaring doen uitgaan. Die luidt: „Nadrukkelijk laten we weten dat we de kerstbomeninzameling in 2019 als een overgangsjaar zien. Wij laten ons graag overtuigen als de voorgestelde nieuwe werkwijze niet wordt gedragen door het merendeel van de samenleving. De komende kerstbomeninzameling zal worden geëvalueerd hetgeen kan leiden tot wijziging van het eerder genomen besluit.” Het is zelfs mogelijk dat alles bij het oude blijft.

Meer nieuws uit Gooi

Lees hier de digitale editieVolg ons