Texel komt in actie voor Rob

Texel komt in actie voor Rob
Rob Daalder thuis met zijn zoon Ben en vrouw Mirjam.
© Foto Stichting SupportRob.nl
Den Burg

Hoeveel pech kun je hebben? Rob Daalder uit Den Burg trotseert bijna zijn hele leven al de ene na de andere ziekte, maar dit keer kan hij het niet alleen.

Als kind in Oudeschild liep hij ernstige brandwonden op aan zijn benen. Later kreeg hij lymfeklierkanker, waarvan hij genas. Daarna werd zijn leven echter bedreigd door nierfalen.

Nadat Daalder een donornier had gekregen, was hij weer fit en levenslustig. Alsof hij nog niet genoeg voor zijn kiezen had gehad, kreeg hij voor de tweede keer lymfeklierkanker.

Opnieuw genas hij, maar door alle medicijnen en chemokuren was zijn lichaam zo uitgeput dat hij een hartaanval kreeg. Als rasechte vechter pakte hij daarna het leven weer op met zijn vrouw Mirjam en zoon Ben (16).

Totdat Rob Daalder anderhalf jaar geleden neurologische klachten kreeg, waardoor hij moeite kreeg met bewegen. Hij bleek het zeldzame liquorhypotensiesyndroom te hebben, waarbij hersenvocht weglekt.

Een aandoening die in principe goed te opereren is, alleen niet op de plek waar Daalder het heeft. De Nederlandse neurologen durven het niet aan, omdat het risico op hersenschade met blijvende invaliditeit te groot is. ,,Je bent hier uitbehandeld’’, kreeg hij te horen.

Niet leefbaar

Ondertussen is het leven voor Rob Daalder niet meer leefbaar. Hij krijgt allerlei uitvalsverschijnselen doordat de hersenen in elkaar gedrukt worden.

Activiteiten als lopen en concentreren worden daardoor moeilijk. Het is alleen uit te houden als hij de dag liggend doorbrengt. Voor elk uurtje dat hij actief is, bijvoorbeeld om even naar het voetbalteam te kijken waarvan hij coach was, wordt hij gestraft.

Toch blijkt nu een oplossing mogelijk. Neurochirurg Wouter Schievink in Los Angeles opereert jaarlijks zo’n 75 patiënten met deze ziekte, en met succes. Het enige probleem is het geld. De reis, de operatie en het verblijf van enkele weken in het Amerikaanse ziekenhuis zijn kostbaar.

De verzekering vergoedt de behandeling officieel niet. Het gezin kan alleen maar hopen dat de verzekering uit coulance toch een bijdrage wil geven.

Vriend

Hier komen Rob Daalders vrienden in beeld. Twee weken geleden riepen zij de Stichting SupportRob.nl in het leven om het benodigde bedrag in te zamelen. ,,Rob was in m’n jeugdjaren m’n allerbeste vriend. Ik vond dat ik iets moest doen’’, zegt Martijn de Veij.

,,Iemand moet het initiatief nemen. Pablo Brandenburg en Peter Koorn behoren ook tot de vriendenkring van Rob en ik weet dat ze de juiste capaciteiten hebben, bijvoorbeeld om een website te maken. Omdat ik goed met hen kan samenwerken heb ik hen gevraagd mee te doen.’’ Gedrieën vormen zij het bestuur van de stichting en het aantal mensen om hen heen groeit gestaag.

Feestcommissie

,,Er zitten nu al zo’n dertig mensen in de ’Feestcommissie’, zoals onze appgroep heet. En het worden er misschien wel veertig of vijftig. We zijn twee weken geleden voor het eerst bij elkaar gekomen en daar borrelden wel zestig ideeën op om geld in te zamelen. De een wil een veiling organiseren, anderen een golf- of voetbaltoernooi. Nu gaan we dat concretiseren. We willen niet alleen onze hand ophouden, maar er iets voor terugdoen. Dan geef je ook makkelijker; je weet bijvoorbeeld dat je voor een benefietdiner te veel betaalt, maar het is voor het goede doel.’’

De website is klaar, een flyer gedrukt, een bankrekening geopend. De actie kan nu officieel van start, hoewel sommige mensen zo enthousiast waren dat ze alvast maar begonnen zijn.

,,Ik kan het niet bevatten’’, reageert Rob Daalder op het initiatief van zijn vrienden en kennissen. ,,Maar het is prachtig om te zien hoe snel er al donaties binnenkomen en van wie. Texel is een kleine gemeenschap.’’ Hij heeft alle reden om op een goede afloop te hopen, want de Texelaars staan bekend als zeer behulpzaam. En iedereen op het eiland gunt de sympathieke Rob de kans op een gelukkig gezinsleven. Zijn immer vrolijke vrouw Mirjam is de steunpilaar van het gezin. ,,Maar zij kan het ook niet alleen’’, weet Martijn de Veij.

Support Rob: Iban NL47 RABO 0335 1947 37

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons