Straffen tot ruim 13 jaar in zaak cokekotter

Straffen tot ruim 13 jaar in zaak cokekotter
© ANP / Lex van Lieshout
AMSTERDAM

De rechtbank in Amsterdam heeft Muhammed S. (31) uit Amstelveen veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar en 5 maanden. Ferry B. (43) uit Den Helder kreeg 4,5 jaar celstraf en Urker visser Leendert R. (51) uit Urk moet een celstraf gaan uitzitten van 5,5 jaar. Ze zijn alle drie veroordeeld voor het deelnemen aan een drugsorganisatie.

Twee van de drie zijn ook veroordeeld voor betrokkenheid bij de invoer van 261 kilo cocaïne, die op 10 juni vorig jaar werd onderschept in de haven van Harlingen. Het gaat om Leendert R. en Muhammed S.

Het was duidelijk dat ze de verdachten het in versleutelde berichten hadden over vissers, schepen, personen, locaties, het verpakken en in zee gooien van drugs, meent de rechtbank. Ook wordt gesproken over risico's, prijzen en het versturen van pakketten drugs.

Ferry B. en Muhammed S. zijn eveneens bestraft voor de aanslag op Marlon de J. in Hippolytushoef. Hij werd op 14 juni 2015 werd beschoten terwijl hij in zijn woonkamer zat. Het OM ging uit van een poging tot doodslag, maar de rechtbank meent dat er sprake was van een ernstige bedreiging omdat de schutter opdracht zou hebben gekregen om hoog op het raam te schieten. De rechtbank gaat er daarom niet van uit dat het de bedoeling was dat het slachtoffer zou worden gedood. B. gaf opdracht tot de beschieting en S. regelde de schutter. B. krijgt een lagere celstraf dan de eis, die 6 jaar was.

De rechtbank stelt dat voor het bewijs gebruik mocht worden gemaakt van de versleutelde berichten, die waren opgeslagen op de server van Ennetcom. De Canadese rechter bepaalde eerder dat het OM toestemming moet krijgen van een Nederlandse rechter om voor verschillende onderzoeken deze gegevens te mogen gebruiken.

Het onderzoek in deze drugszaak vloeit voort uit twee eerdere drugszaken, waarbij wel toestemming was verleend voor het uitlezen van de berichten van de server. Het was beter geweest als er toestemming was gevraagd om uit deze data te putten bij de rechter-commissaris, stelt de rechtbank. Maar die had deze toestemming zeker gegeven, meent de rechtbank. Daarom mogen de gegevens gewoon gebruikt worden voor de bewijsvoering.

De eis tegen Muhammed S. was 13 jaar en 9 maanden, die tegen Leendert R. was 5 jaar.

Lees ook: Liveblog: uitspraak in zaak cokekotter en aanslag Hippolytushoef

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons