Geld voor kanoën, sloepvaren en suppen in Kop van Noord-Holland

© pixabay
Kolhorn

Provincie Noord-Holland heeft 178.800 euro toegekend aan vier projecten in de Kop, zodat inwoners en toeristen meer mogelijkheden krijgen om te kanoën, sloepvaren en suppen.

Het gaat om het repareren en beter bedienen van de sluis in Oudesluis, een vaarverbinding tussen Langereis en het Groetkanaal onderzoeken, het opknappen van een boothelling bij Kolhorn en het aanleggen van visplekken bij Niedorp.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de gemeente Schagen willen de recreatieve vaarroute tussen Schagen en Anna Paulowna verbeteren. De sluis in Oudesluis is een knelpunt.

Schagen, Hollands Kroon en HHNK gaan onderzoeken of een sluis dienst kan doen als verbinding tussen het water van de Langereis en het Groetkanaal. Met deze vaarverbinding wordt zo’n twaalf kilometer vaarroute toegevoegd aan het netwerk voor sloepen en kleine motorboten.

De provincie knapt in 2019 een boothelling op bij Kolhorn, tegelijkertijd met het aanpakken van de oevers van het Kolhornerdiep. Ook worden in samenwerking met Sportvisserij Mid-West tien visplekken aangelegd aan de Niedorpervaart. Een daarvan is ingericht voor mindervaliden.

De provincie betaalt overigens ook 20.000 euro mee aan het vervangen van de brug over de Langereis bij Veenhuizen. Er komt een nieuwe fiets-/voetbrug met een grotere doorvaarthoogte zodat het laatste knelpunt in de vaarverbinding tussen Rustenburg en Verlaat wordt opgelost.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.