Premium

Gevaarlijke bomen in Hilversum vervangen [video]

Gevaarlijke bomen in Hilversum vervangen [video]
Hilversum

Tikkie naar links, nog een centimetertje dieper. Met handgebaren stuurt de medewerker van Ballast Nedam de chauffeur op de shovel aan. Zijn collega pakt een meetlint en checkt de afstand tussen kluit en stoep. Duimpje omhoog. Perfect.

Het gat wordt volgestort met verse aarde. Even later staat boom nummer negentien fier overeind. Nog zestien te gaan. Deze week worden 35 nieuwe bomen geplant langs de Snelliuslaan in Hilversum.

,,De vlag kan uit”, zegt bewoonster Loes Loesberg van nummer 107. Ze wijst naar de overkant van de straat. In het grasveld bij de Berlagevijver liggen de esdoorns klaar. ,,Kijk daar zit onze boom tussen. Die staat vanmiddag voor onze deur. Zo blij mee.”

Gevaarlijke bomen in Hilversum vervangen [video]
Kale Snelliuslaan in Hilversum aangekleed met 35 forse esdoorn die de bewoners in overleg met gemeente hebben uitgekozen.
© foto susanne van velzen

Kale bende

Begin dit jaar veranderde de lommerrijke laan in Hilversum-Noord in een kale bende. Alle 35 bomen werden gekapt. Bijzonder in dit geval is dat de bewoners van de ruim zestig woningen unaniem (slechts een was tegen) voor de kap waren en de gemeente konden overtuigen om tegelijk met de renovatie van de riolering en de waterleiding in de straat de bomen mee te nemen.

,,De bomen waren levensgevaarlijk en zorgden voor heel veel overlast”, zegt bewoner Jacco Knol, die het voortouw nam in het overleg met de gemeente.

,,De bomen verloren bij een flinke storm vaak takken en de woekerende wortels drukten de stoepen omhoog. Ik heb regelmatig oudjes voor mijn deur op moeten rapen nadat ze gestruikeld waren. De afgelopen tien jaar is er voor 150.000 euro schade geweest aan de geparkeerde auto’s door vallende takken. En er zijn ernstige ongelukken gebeurd.”

Wat volgde was een intensief contact tussen bewoners en gemeente. De bewoners mochten kiezen welke boomsoort ze wilden hebben. Dat is de esdoorn geworden. ,,We wonen in een laan en daar hoort een bepaalde uitstraling bij. Dus geen zielige boompjes van 1 meter 50 met een stam van twee centimeter. Maar stevige exemplaren, bomen die geen troep geven.”

Knol was meer dan tevreden toen hij de vrachtwagen deze week de straat in zag rijden. ,,Ze zijn een meter of zeven hoog en hebben een stevige stam. Prachtig. Ze kleuren straks mooi rood-oranje.”

In het voorjaar wordt in de bakken rond de stammen kattenkruid geplant. Ook een keuze van de bewoners.

,,Dat gaan we zelf onderhouden. Ik heb tien mensen in de straat bereid gevonden om een paar bakken onder hun hoede te nemen. Leuk dat we dit echt samen doen. Het is een hele sociale straat. In het voorjaar een straatfeestje? Wie weet”, lacht Knol.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen